Els diplomàtics de carrera estan més interessats, és clar, en saber com es desplegarà la Llei del cos diplomàtic. Com s’establirà el reglament de carrera que encara està molt a les becerol·les. També hi ha expectativa per saber si hi haurà canvis en algunes ambaixades. En aquest ‘sector’ la rotació és una constant. I s’espera que hi hagi moviments en aquelles ambaixades de carrera on el seu titular ha estat prorrogat en el càrrec. També hi ha expectació per saber què passarà en l’ambaixada d’Andorra a Nova York, atès que la jubilació de l’actual titular, Elisenda Vives, hauria de ser una realitat més aviat que tard.
Sia com vulgui, les directrius donades pel Govern estan emmarcades en un seguit de punts que pretenen reforçar la presència i la influència d’Andorra a l’exterior. El decàleg de l’ambaixador, seria més o menys, el que té com a prioritats, per exemple, la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones a nivell internacional. També el desenvolupament sostenible de les muntanyes a la participació dels joves als organismes internacionals. Cada punt té subpunts per tal que els diplomàtics puguin desenvolupar un discurs més o menys tocat i posat.
Quant a la cooperació al desenvolupament s’estableixen quatre eixos de les prioritats sectorials: educació, grups vulnerables, salut i medi ambient. I, en aquest darrer eix, especialment la lluita contra el canvi climàtic. En les reunions que es fan a la Massana, l’executiu aporta arguments perquè els ambaixadors puguin defensar pel món la feina que es fa des d’Andorra en el marc d’aquells punts o eixos que s’identifiquen com a prioritaris. Que sí ajuts aquí, que si subvencions allà…
CONVENIS I ADHESIONS
En general es busca un reforçament de la diplomàtic bilateral, de l’atenció al ciutadà en la política exterior i la diplomàcia cultural. El decàleg que es posa damunt de la taula dels ambaixadors d’Andorra al món també estableix un full de ruta en relació als convenis internacionals, a l’agenda del 2024, als convenis multilaterals sobre els quals cal treballar en la preparació per a la seva adhesió. I entre els convenis que es voldrien signar, o adherir-se, millor, en la terminologia diplomàtica, n’hi ha un bon grapat.
Que si el conveni de les Nacions Unides contra la corrupció, que si l’adhesió als tres Protocols de Ginebra (CICR). Més normatives que cal preparar: convenis de senyalització i circulació per carretera Ginebra i Viena; conveni sobre exequàturs de sentències; tres convenis sobre privilegis i immunitats (Nacions Unides, agències i missions especials). També cal analitzar articles sobre la Carta social europea revisada o sobre la Carta de l’autonomia local. I, finalment, els diplomàtics hauran de treballar en una esmena al Conveni sobre la protecció física de les matèries nuclears.
I, és clar, els ambaixadors també hauran estat informats sobre el desenvolupament reglamentari de la Llei del cos. Un cos especial. Aquesta qüestió interessa molt, moltíssim, als diplomàtics que ho són de carrera. I que veuen que passen els anys i no hi ha manera d’avançar. Sembla que ara es vol tractar sobre els reglaments de mobilitat i compensacions -aspectes relatius a la cotització i la tributació, si escau, en els llocs on són enviats o la prima per retorn a l’estiu i a l’hivern. I finalment un reglament que interessa tant o més: el de la carrera professional.
Sant Iscle i Santa Victòria dictaran sentència enguany. Que per això aquest març les reunions del cos d’ambaixadors del Principat es fan a la Massana. I la foto oficial, davant de l’església. Que Déu els acompanyi en les seves missions. O no, que mai no se sap del tot.