De teràpia a AINA

El cap de Govern dóna a entendre que el projecte de servei de radioteràpia tal i com s’havia dissenyat té els dies comptats abans de començarEspot i sis ministres visiten la casa de colònies canillenca i repassen els dossiers amb què treballen abans d’iniciar, en algun cas, les vacances estivals

-
Els joves estadants d’AINA són més perillosos que els periodistes. Preguntant. Així ho han dit més d’un i de dos dels ministres que aquest dilluns han acudit a la tradicional trobada del Govern amb responsables i usuaris de la casa de colònies canillenca. El cap de Govern, Xavier Espot, i mitja dotzena de ministres l’han fet petar amb els adolescents que estiuegen a l’equipament dirigit per mossèn Ramon i han fet una repassada, amb els joves i amb els periodistes, d’aquelles carpetes que tenen sobre la taula. Dels dossiers amb què treballen just abans de les vacances d’estiu. Contra pronòstic (o no) el projecte de servei de radioteràpia ha cobrat protagonisme.

Curiosament, un que no hi era, el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha deixat la patata calenta a la resta. I la resta eren els responsables d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, que ha recordat que els nois i noies de les colònies li han recordat que ell no té cent dies de gràcia perquè ja estava a l’executiu; la titular de Medi Ambient, Sílvia Calvó; la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla; l’encarregada de Turisme, Verònica Canals; la titular de Cultura i Esports, Sílvia Riva; i el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. I al seu costat, la secretària general, Ester Fenoll.

Absolutament tot o gairebé, està en estudi. Està en estudi la radioteràpia, l’heliport nacional, la continuïtat del Cirque… les línies mestres que han de tenir els pactes d’Estat de la UE, sobre la salut, les pensions...

Fulard al coll, tots vuit estaven d’allò més distesos. De ben segur, però, Espot, de bon rotllo, es recordarà dies de Martínez Benazet i el seu ‘acudit’ d’explicar que el projecte de radioteràpia està en l’aire. Ho ha explicat, valgui la redundància, ‘El Periòdic’ en la seva edició d’aquest dilluns. I el cap de Govern ha volgut posar en context tot plegat. De fet, tot, absolutament tot o gairebé, està en estudi. Està en estudi la radioteràpia, l’heliport nacional, la continuïtat del Cirque… s’estan estudiant les línies mestres que han de tenir els pactes d’Estat de la UE, sobre la salut pública i en relació amb la sostenibilitat de les pensions… El que està clar és que el ràfting, la súperactivitat estrella de festa major a Sant Julià, és això, una activitat de festa major. De fet, el comú ha demanat permís al Govern i suport a FEDA com aquell qui demana llicència per muntar el toro mecànic a les firetes.

Però retornem a la radioteràpia. Més enllà del que ha dit Espot, i ho ha dit ben dit, tot sembla indicar que el projecte al seu dia anunciat per l’ara exministre Álvarez Marfany té els dies comptats. En principi, és possible que ni tan sols es faci l’edifici, a tocar de l’hospital, entre l’entrada del pàrquing i el Pont Pla, que estava projectat i que ja tenia un disseny guanyador. No cal que hi donin molts tombs. Primer, la radioteràpia comença a no ser el millor tractament per combatre el càncer, la màquina que caldria comprar val més de tres milions que costaria molt d’amortitzar pel volum d’usuaris que, sortosament, la farien servir i, encara, el pla funcional que hauria d’haver acompanyat el projecte no hi és.

I aquí és on es pot tustar l’anterior Govern. Va anunciar un servei amb una vocació força electoralista, donant peixet a Assandca, l’associació de malalts i familiars de malalts de càncer (que ja està al corrent de la nova situació), sense preveure com afrontaria el servei. Què hi faria. Vaja, es va decidir que es compraria una màquina i se li faria una casa. I res més. I ara, Martínez Benazet, que ha estat present durant molta estona en la compareixença d’AINA encara que només en esperit, en ànima, no pas de cos present, ha decidit com a ministre allò que pensava com a director assistencial del SAAS: que cal pensar-ho bé. I Espot i la resta de membres del gabinet ministerial li han donat la raó.


Els membres del Govern durant la visita als nens d'AINA, amb els quals han dinat. | J. A. VILADOT / SFGA

“Cal fer un estudi o afinar els estudis que ja tenim per, juntament amb l’anàlisi de la viabilitat econòmica, poder acabar oferint el millor tractament oncològic disponible per als nostres pacients”, ha explicat el cap de Govern. I la radioteràpia està donant pas, ja ara, altres tècniques més avançades. A tractaments individualitzats a partir de dades genètiques, biològiques; a recórrer als protons, com ja ha fet un infant del Principat a Suïssa. L’executiu emprarà “un criteri de prudència que celebro i que és justificat des d’un punt de vista mèdic”. Es farà “una reflexió pausada” i “no vindrà ni d’un ni de dos mesos” prendre una decisió definitiva sobre una infraestructura que podria condicionar els propers anys en el combat del càncer al Principat. Espot ha estat clar i contundent. Tan clar i tan contundent com el fet que Martínez Benazet, com a ‘pare postís’ de tots els membres de Govern mana molt. Com a mínim sobre el departament de Salut.

“Cal fer un estudi o afinar els estudis que ja tenim per, juntament amb l’anàlisi de la viabilitat econòmica, poder acabar oferint el millor tractament oncològic disponible per als nostres pacients”, diu Espot

I s’ha parlat a AINA del ràfting i del Cirque du Soleil. I el titular d’Ordenament Territorial ha explicat que estan esperant dels tècnics francesos en aviació civil una nova valoració sobre el projecte d’heliport a les Tresoles a partir de les modificacions per recomanació seva es va fer al projecte inicial. I la titular de Medi Ambient ha explicat que el Govern ha rebut el projecte de la tirolina de Sant Julià, a Naturlandia, però, en canvi, no hi ha notícies sobre el pont penjant de la Vall del Riu, a Canillo. I tampoc no se sap que acabarà fent Gerard Piqué i l’FC Andorra amb la plaça del Reus, que es ven per quelcom més de 420.000 euros. I els nens, els d’AINA, i els periodistes, els dels mitjans del Principat, han demanat de tot i força.

I han donat l’oportunitat (només li ha faltat dir, o potser ho ha dit: “li agraeixo que em faci aquesta pregunta”) al cap de Govern a parlar del triple pacte d’Estat (per cert, aquest dimecres, reunió sobre la UE d’Espot amb el líder de terceravia, Josep Pintat). El Govern tripartit o de consens, l’executiu de DA, de Liberals i de Ciutadans Compromesos, treballarà durant aquest estiu per poder presentar al setembre, o a l’octubre a tot estirar, els pactes sobre Europa, sobre salut i sobre pensions. I també pretén entrar a tràmit parlamentari després de Meritxell la llei sobre transparència alhora que haurà de tenir molt embastat un pressupost per al 2020 que limitarà al màxim el dèficit -Espot dixit-, que apostarà pel rigor absolut i per invertir en aquelles persones que més incidència tinguin, ben entès, sobre les persones. 

Espot ha acabat fent una glossa sobre AINA que una mica més i fa plorar mossèn Ramon -“des d’una perspectiva inclusiva AINA és una de les institucions que més sap transmetre l’andorranitat”, ha afirmat el cap de Govern- i ha elogiat el bon funcionament dels primers mesos de TriGovern. “De dissensions no podem dir que n’hi hagi masses”. I si n’hi ha hagut alguna, “la solució normalment es troba en el punt mig” entre els dos punts dispars que hi hagi sobre la taula. I és que, segons el màxim responsable de l’executiu, “les coincidències programàtiques i ideològiques són molt grans”. Més encara després de passar per la teràpia -i que ningú no hi vegi dobles lectures- d’AINA. A més d’un ministre se li han tret vint, trenta anys del damunt només passar la porta. La d’entrada, és clar. En sortir, tornada a la realitat.