La darrera sessió de la legislatura de control al Govern ha portat els consellers a tenir ganes de ‘xerrera’. I al síndic general -que tant aviat era cònsol com ministre degut als errors de denominació comesos per alguns dels consellers quan pretenien agrair l’adjudicació de torn de paraula per part de Vicenç Mateu- a ser una mica més flexible que de costum. Tot plegat, per exemple, ha fet el cap de Govern, Toni Martí, no hagi sigut el darrer en intervenir. I això que l’home ho pretenia i ho ha buscat. Volia tancar la seva etapa política cloent la sessió. Però la discussió sobre ‘The Cloud’ li ho ha impedit. Enutjat, Martí ha deixat la cadira una mica abans -molt poc abans- que acabés formalment la sessió.
Abans, una estona abans, ha estat quan López i Espot, o sobretot Espot i López, s’han repartit ‘carinyitus’. El parlamentari i candidat socialdemòcrata ha demanat si el Govern pensa implantar una tretzena paga per aquells pensionistes de menys poder adquisitiu. El titular d’Afers Socials i Interior ha respost que fets els càlculs pertinents, el que pretenia el PS costaria, enguany, 4,2 milions anuals més del que costen actualment les pensions. I que en vint anys la xifra arribaria als 8,5 milions, amb la qual cosa el Govern “no comparteix” aquesta opció que, al seu entendre, perjudicaria més encara el sistema de pensions de la CASS. I que instaurar una tretzena paga “no és la via per millorar les pensions més baixes”.
Espot: “És evident que el senyor López no s’equivoca mai” López: “Perquè vostè estigui i pugui dormir tranquil ja reconec que m’he equivocat. No he fet la pregunta correcta”
López ha replicat Espot afirmant que les dades donades estava convençut que no responen a la realitat i que es tractaria d’un càlcul erroni per generar alarmisme, perquè dubta el socialdemòcrata que hi hagi més de 6.200 jubilats que cobrin menys del salari mínim. I aquí ha estat quan s’ha iniciat el frec a frec dels candidats. ‘MegaEspot’ versus ‘SuperLópez’ o el que és el mateix, el candidat “intel·ligent”, com ha qualificat el socialdemòcrata al demòcrata, i el candidat “infal·lible”, com ha titllat el demòcrata al socialdemòcrata.
Espot s’ha enutjat pel fet que l’acusés, López, de donar unes dades volgudament errònies. I ha explicat amb vehemència que havia donat les xifres exactes que responien a la pregunta concreta formulada per López. El conseller general del PS ha explicat que ell pretenia que se li donessin les dades relatives a la petició feta pel Raonador del Ciutadà o el president de la Federació de la Gen Gran en relació amb el fet d’instaurar una tretzena paga per aquells pensionistes que havent cotitzat més de 35 anys a la CASS no arribessin al salar mínim. “Em pensava que qui preguntava era el senyor Pere López i no el Raonador del Ciutadà o el president de la gent gran”, ha deixat anar Espot.
Abans, però, el candidat demòcrata ja n’havia etzibat alguna més. “És evident que el senyor López no s’equivoca mai”, ha replicat quan el conseller del PS ha afirmat que com que Espot “és intel·ligent” ja podia haver entès que li demanava pel mateix que han posat sobre la taula altres institucions del Principat i no pas una xifra més global com la que ha facilitat el titular ministerial, que s’ha compromès a fer un recàlcul en funció dels ‘nous paràmetres’ sol·licitats. “Vostè es pensa que és infal·lible”, li ha dit Espot a López abans de recordar-li que pensar-se infal·lible “és un defecte molt gran per a algú que vol governar aquest país”.
Per calmar els ànims i després d’assegurar que quan facin els càlculs adequats “els farà posar vermells” la suposada minúcia que caldria aportar per fer realitat la tretzena paga per als pensionistes que estan més malparats, Pere López ha acabat afirmant: “Perquè vostè estigui i pugui dormir tranquil ja reconec que m’he equivocat. No he fet la pregunta correcta”.
Personal de relació especial
Just després del debat sobre l’eventual tretzena paga a alguns pensionistes, López se les ha tornat a tenir amb Descarrega. En aquesta ocasió, l’enfrontament entre el parlamentari socialdemòcrata i la ministra de Funció Pública ha estat en relació amb els càrrecs de confiança o relació especial i les funcions de comandament que, aparentment al marge de la llei, se’ls atorga. L’afer acaba d’arribar a la fiscalia traslladada pel sindicat del personal de l’administració general. Descarrega s’ha aferrat en dues justificacions. La primera que els càrrecs de confiança exerceixen una assistència tècnica sota la denominació i les funcions que sia. I la segona i més important, que “és la mateixa pràctica que han fet tots els governs anteriors”.
López, en certa manera i metafòricament, s’ha posat les mans al cap. Ha recordat que ara, a diferència d’altres ocasions, hi ha una acció legal en marxa de la qual, potser, el Govern s’haurà de defensar. I que espera que l’executiu “tingui arguments millors” que assegurar que no compleix la normativa perquè abans tampoc no es complia. El conseller socialdemòcrata ha recordat a la ministra que hi ha excuses, eximents, que no funcionen. I ha conclòs amb contundència: “Vostès han creat una administració al seu servei i no pas al servei del país”.
El PS impulsarà una moció perquè tots els consellers es ‘mullin’ sobre la problemàtica de l’habitatge i Liberals demana negociar millor l’abastiment de medicaments
La sessió de control parlamentari al Govern també ha servit perquè Pere López, protagonista de la jornada en gran mesura, anunciés que la seva formació portarà al Consell General una moció per tal que tots i cadascuns dels parlamentaris s’hagin de mullar sobre la problemàtica de l’habitatge, que, ara per ara, continua sense tenir unes dades fidedignes i estrictes consolidades. De la seva banda, el liberal Jordi Gallardo ha reclamat al ministre de Salut que es negociï un millor abastiment de medicaments davant el convenciment que hi ha moltes mancances i que això és degut al fet que Andorra forma part de la regió ibèrica i “som els últims de la fila”. El titular de Salut, Carles Àlvarez Marfany, ha afirmat que és complicat poder negociar res que no sigui amb França i amb Espanya perquè “la nostra quota és insignificant” i, per tant, el Principat està incorporat dins les quotes “dels nostres veïns. I tenim el mateix tracte que qualsevol poble espanyol, igual que en el cas de França”.
El vial de Sant Julià, a petició del lauredià Josep Majoral, també ha sortit a la palestra per tal que el ministre d’Ordenament Territorial desestimés tres demandes que a l’entendre del conseller serien d’interès per als ciutadans de Sant Julià. No hi haurà una petita rotonda a l’altura del carrer Isidre Valls; no hi haurà cap més arranjament a la zona del torrent del Solà més enllà dels que ja s’han fet no fa pas massa; i els informes tècnics consideren perillós fer un aparcament sota el vial que transcorrerà per l’indret del càmping de l’Huguet. Majoral ha demanat que aquest darrer tema s’estudiï millor.
I amb el debat sobre les oficines comercials i administratives d’Andorra Telecom i el fiasco de ‘The Cloud’ ha finalitzat la darrera sessió de control a l’executiu de la legislatura, sense que Toni Martí hagi aconseguit ser l’últim en adreçar-se a la cambra. Ho pretenia i ho ha intentat. Però al final dels finals, el seu propi ministre Jordi Torres i el conseller independent de la Massana Carles Naudi li han aixafat la guitarra. Martí ha defensat la gestió de la companyia de telecomunicacions davant, sobretot, els vendavals de la socialdemòcrata Rosa Gili que, implícitament, ha arribat a acusar el cap de Govern de tenir “molta barra”. La barra, deu haver pensat Martí, ha estat de tota la resta. El cap es volia autoregalar-se un comiat de carrera política i ha acabat tocant pirandó enfurismat i sense ser l’últim en intervenir. Ni així.
Comentaris