Dansar per “connectar” amb els avantpassats

El Contradans viu el tret de sortida a la Massana amb l’actuació de Sa Colla de Sant Rafel d’Eivissa i els bastoners de Sant Julià, que donen pas a un cap de setmana farcit de balls tradicionals que serveixen per fer de “pont entre el passat i el futur”

Actuació dels bastoners de Sant Julià al Contradans.

La Massana torna a ser des d’aquesta tarda l’epicentre de la dansa tradicional. La quarta edició del Contradans ha viscut el seu tret de sortida amb les primeres actuacions que demostren que aquest art està molt viu a la nostra societat. A Andorra i, també, de territoris propers. Dels diferents punts vindran els grups que al llarg d’aquests dos dies crearan una “connexió” amb els avantpassats. Els bastoners de Sant Julià -això sí, amb música ben moderna- i Sa Colla de Sant Rafel d’Eivissa han estat els encarregats de donar el tret de sortida al festival.

La plaça de les Fontetes és el punt neuràlgic d’aquesta nova edició del Contradans, acompanyada a més d’un mercat artesanal que servirà, més enllà de potenciar la cultura, també per dinamitzar el poble. Ara bé, que quedi clar, la dansa és la gran protagonista. La tradicional. L’arrelada entre els pobles, sigui de l’estil que sigui.

“Viurem un viatge per les diferents cultures i pel temps”, ha assegurat en la presentació del festival la cònsol major de la Massana, Eva Sansa. I, en aquest sentit, ha recordat que al llarg dels dos dies per la plaça passaran els diferents esbarts i grups dansaires del país, però també d’altres territoris com l’Esbart Manresà, l’Aukeran Dantza o Sa Colla de Sant Rafel d’Eivissa, un dels dos protagonistes de la jornada inaugural.

Justament, aquest record d’allò que ja ballaven els avantpassats també l’ha posat en relleu Mertixell Rabadà. La codirectora del festival l’ha qualificat com “un pont entre el passat i el futur i entre la innovació i la tradició”. I ha remarcat que suposa “una connexió amb els nostres antecessors”.

Després dels discursos inaugurals, ha arribat el moment més esperat: les primeres actuacions. S’ha intercalat el grup eivissenc amb els bastoners de Sant Julià. Aquests darrers, han barrejat les seves coreografies tradicionals amb la música més actual. Per exemple, amb l’èxit trap de Lildami ‘Supermercat’.

L’actuació conjunta ha aixecat els elogis i aplaudiments dels assistents a un festival que continuarà demà amb més dansa. Al matí, l’Esbord i Marea Danza. Per la tarda, l’esbart Manresà i, sobretot, l’aparició conjunta dels grups andorrans: San Romà, Santa Anna i el de les Valls del Nord. De dansa, a la Massana, aquest cap de setmana n’hi ha per estona.

Inauguració del Contradans
Les parades artesanals.
Preparats per actuar.
Els bastoners de Sant Julià amb un dels seus números.
Entrada a la plaça de Sa Colla de Sant Rafel.
Un moment de l'actuació del grup balear.
Protagonisme pels més petits.