Cuidant el nostre entorn natural

L’edició d’enguany de la campanya de recollida de residus i neteja del medi ambient, ‘Clean up Day’, ha batut rècords de participació escolar, amb més de 1.700 alumnes

Uns 1.700 alumnes de 20 escoles del país han participat aquesta setmana en la desena edició del ‘Clean up Day’, la campanya de recollida de residus i neteja d’espais naturals, assolint una xifra rècord de participació respecte a altres anys. La iniciativa s’emmarca dins de la campanya europea ‘Let’s clean up Europe’ i és una acció que promou una conscienciació sobre la retirada de brossa del medi natural.

“Hem vingut a netejar la naturalesa i el nostre entorn”, explicava un grup d’alumnes de 5è i 6è de l’Escola Andorrana d’Escaldes-Engordany que aquest matí s’han desplaçat al Llac d’Engolasters per dur a terme la iniciativa. Papers, plàstics, algun recipient de menjar, tovalloletes i cigars, aquestes són algunes de les coses que els 120 alumnes d’escola escaldenca han trobat per terra i que han anat recollint al llarg del matí: “La gent no són responsables, si venen aquí a menjar ho han de netejar després perquè el terra s’embruta”, es queixava una de les alumnes.

Els nens tenien molt clar quina era la seva tasca durant aquest dia diferent que sortien de les aules: “Avui hem recollit les coses que estaven al terra que embruten i no haurien d’estar al bosc”, apuntaven tot manifestant que “ens sembla molt malament que es deixi així de brut”.

“És una jornada que els agrada, perquè poden sortir i conèixer el medi, i veuen la quantitat de residus que es tiren a la zona”, ha comentat Sílvia Ferrer, directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, tot assenyalant que mentre els nens anaven recollint, veien la importància de preservar el medi: “És el que diuen ells, que si es queden residus al medi, fem mal a la natura”.

Al llarg de la setmana cada escola participant en la iniciativa va triar zones pròximes al centre per fer aquestes recollides i sensibilitzar sobre l’abandonament de deixalles al medi natural, la importància de la seva retirada i la correcta gestió. Ferrer ha recordat que aquesta sensibilització hi ha de ser quan anem a la muntanya, al medi natural, a un passeig o fins i tot pel centre de la ciutat, “els residus s’han de llançar als seus llocs, a les papereres i, si hi ha la possibilitat de fer recollides selectives, que cada residu vagi al seu lloc”, ha manifestat mentre els alumnes l’escoltaven atentament.

Les jornades de neteja del medi s’emmarquen dins del projecte d’Escola Verda que es porta conjuntament amb el departament d’Educació i l’objectiu és sensibilitzar i educar els nens en el coneixement del medi natural, el reciclatge, el civisme i la protecció i conservació, entre d’altres. Al llarg del curs es fan diverses activitats, entre les quals es troba el ‘Clean Up Day’. De fet, alguns dels alumnes que estaven aportant el seu granet de sorra per millorar l’entorn natural, apuntaven que aquesta iniciativa els agrada molt, però que consideren que s’hauria de fer més sovint: “A mi aquesta iniciativa m’agrada, però crec que s’hauria de fer més, perquè es tira molta brossa, i només venim a fer el ‘Clean Up’ un dia a l’any”, assenyalava una de les alumnes.

Comentaris (5)

Trending