Conèixer el patrimoni i la tècnica de la pedra seca

Durant dues setmanes un grup de joves estaran a la vall del Madriu com a part del projecte de voluntariat jove impulsat per la Unesco

Durant dues setmanes un grup de joves estaran a la vall del Madriu com a part del projecte de voluntariat impulsat per la Unesco. Enguany, coincidint amb el fet que és el darrer any de la restauració de la farga del Madriu i el 20è aniversari de la declaració de la Vall com a patrimoni de la Unesco, els voluntaris han fet també estada a la farga, on els han ensenyat com funciona la tècnica de la pedra seca i estan treballant en la reconstrucció de la infraestructura per on es canalitza l’aigua. L’experiència, a més de servir per conèixer el patrimoni andorrà, també és una oportunitat perquè descobreixin diferents cultures, fer amistat i de fer un gran treball en equip.

Els voluntaris van arribar dilluns a la tarda, i després de sopar i conèixer-se una mica més entre tots, es van preparar per marxar el matí següent cap a fer una visita a Ràmio. “Els va agradar molta tot l’entorn”, explica Cyrille Ferrandis, responsable del comú d’Escaldes-Engordany i la persona que està capitanejant tot el projecte. Aquest any, però, la iniciativa no ha funcionat tan bé com els hagués agradat i només han pogut participar en el voluntariat tres persones: una de Polònia i dos de Taiwan. Ferradis apunta que el baix nombre de participants es deu a les dates en la que es fa aquest any, ja que és més tard de l’habitual: “Normalment, els voluntaris són estudiants i d’aquí a dues setmanes ja comencen un altre cop la rutina i hi ha diverses persones que no s’han pogut apuntar”, explica. Per aquest motiu, de cara a l’any vinent han decidit que canviaran els dies perquè més gent pugui formar part del projecte.

Els voluntaris dels projecte de voluntariat jove.
Els voluntaris dels projecte de voluntariat jove.

“Està sent molt agradable”, explica la Suzana. Originària de Polònia, i resident a França, la Suzana va decidir participar en el projecte després de conèixer la iniciativa i totes les possibilitats que hi havia de poder anar a diferents llocs, durant unes pràctiques que va fer a la Unesco. Des de primer moment va tenir clar que volia venir al Principat perquè li interessava molt veure “la interacció que hi ha entre els humans i la natura”. Arquitecta de professió, la voluntària volia sortir del seu despatx i “conèixer de primera mà com es treballaven a les destinacions la reconstrucció, i en concret com funciona la tècnica de la pedra seca”.

Els participants al projecte de voluntariat.
Els participants al projecte de voluntariat.

En aquests primers dies, els joves es quedaran a la farga del Madriu on durant els matins s’ocuparan de fer la infraestructura per on es canalitza l’aigua i els arqueòlegs que treballen en la zona els ensenyaran com funciona la tècnica de la pedra seca. A les tardes, faran sortides i activitats per conèixer més sobre la vall i les tradicions siderúrgiques de la zona. El cap de setmana el passaran a Ràmio, on aniran d’excursió a la cova que hi ha pujant a la Tossa de Braibal, faran la via ferrat i una visita per conèixer el cant dels ocells, entre d’altres.

Una de les excursions.
Una de les excursions.

De cara a la setmana vinent, tornaran a pujar a la farga a finalitzar la feina; faran una sortida fins a la Vall de Perafita-Claror i un joc de pistes. L’experiència finalitzarà el dissabte quan els voluntaris tornaran a les seves respectives cases amb tots els coneixements que han adquirit durant la seva estada a la vall del Madriu.

Comentaris

Trending