El còmic social, un ofici entregat i mal pagat

La dibuixant Sussana ZUZ Martin farà una conferència aquest divendres a l’espai L’Institucional d’Andorra la Vella sobre ‘Periodisme gràfic, còmic social l’ofici’, on parlarà de les dificultats i desigualtats que hi ha dins d’aquest món

Com funciona el mercat, com és la professió, i si es pot viure o no del còmic. Aquestes seran algunes de les temàtiques que tractarà la dibuixant Sussana ZUZ Martin en la conferència ‘Periodisme gràfic, còmic social i l’ofici’ que es farà aquest divendres a les 18 hores a l’espai L’Institucional d’Andorra la Vella, i on parlarà de les dificultats i desigualtats que hi ha dins del món del còmic. 

ZUZ és una dibuixant de còmics coneguda per les seves obres que aborden temàtiques socials i polítiques i donen visibilitat a temes com podrien ser casos de víctimes, conflictes armats, d’immigració o de col·lectius oprimits.  

Algun dels còmics publicats per Sussana ZUZ Martin.
Algun dels còmics publicats per Sussana ZUZ Martin.

Durant la conferència, l’artista donarà una mirada introspectiva sobre els desafiaments i recompenses de dedicar-se a un ofici el qual descriu com que “és tan complex com gratificant”. Això és deu a què el còmic social o periodístic no és només una forma d’art, sinó que és una eina per poder transmetre idees i denunciar injustícies. Però és també un camp dur, on “la passió es veu confrontada amb la realitat de les condicions de treball”, explica ZUZ.

Aquesta modalitat va molt més enllà dels dibuixos i de les narracions de les històries, ja que al darrere hi ha tota una tasca de contextualització i de documentació que és molt extensa i rigorosa: “hi ha una part com de ‘periodisme’... però en comptes d’anar amb una gravadora vaig amb un quadern de dibuix”. 

Un dels dibuixos de Sussana ZUZ Martin.
Un dels dibuixos de Sussana ZUZ Martin.

La dibuixant, però explica que tota aquesta feina que hi ha al darrere de cada projecte, en moltes ocasions, es podria considerar que no està ben valorada ni pagada. Això es deu al fet que “el concepte de novel·la gràfica ha portat una forta precarització en l’ofici”, explica. Abans els pagaven per pàgina mentre que ara els paguen per projecte sencer: “Aquesta és la gran trampa perquè et paguen molt poc per una feina que potser tu has estat fent durant dos o tres anys d’investigacions i d’entrevistes i d’anar amunt i avall buscant fonts, i sota l’etiqueta de còmic d’autor, com més pàgines té el llibre menys et paguen”.

A més, ZUZ apunta que en el sector hi ha molta competència, sobretot si s’ajunten amb món dels llibres i les novel·les i “en moltes ocasions cal compaginar-ho amb altres feines o viure dels teus còmics d’una forma més humil i no intentant arribar a un èxit absolut perquè et pots emportar un cop fort de realitat”

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending