A les deu del matí, prop de 700 persones esperaven davant la perfumeria Júlia Onix el tret de sortida a la Cursa de la Dona, un esdeveniment solidari cada cop més consolidat, que ja passa per la seva catorzena edició. Les corredores, tot i que cada cop s’hi van sumant més homes, s’han dividit en dues categories (2,5 i 5 quilòmetres) i han pogut gaudir d’una primera sessió d’activació aprofitant la música i l’ambient festiu, amb algunes famílies que han dut fins i tot els ‘cotxets’ amb els més petits.
Els inscrits al circuit llarg han estat els primers a arrencar, mentre que els del curt ho han fet cinc minuts després. Sortint des de l’avinguda Carlemany cap amunt, les corredores han pujat fins a Escaldes per després aprofitar la baixada de l’avinguda de les Nacions Unides per arribar a l’altura de l’Estadi Nacional. Un cop allà, les participants han fet mitja volta i han tornat a recórrer l’avinguda Tarragona en direcció al punt de sortida, on esperava l’organització de la cursa i les famílies per rebre a les més fatigades.
Durant els parlaments, les diverses personalitats polítiques que han acudit a la cursa han coincidit a destacar “la importància que tanta gent pugui col·laborar amb una causa solidària”, ja que al voltant d’un 30% de les persones diagnosticades amb càncer de mama no poden superar-lo”. Sobretot han estat destacables les paraules del cap de Govern, Xavier Espot, que ha traslladat la seva satisfacció amb l’organització: “És un orgull ser cap de Govern d’un país on es veu aquesta gran capacitat de mobilització per les causes importants. Una cursa consolidada. I enguany hem aconseguit que també puntuï pels campionats d’Andorra fet que li dona vocació de continuïtat en el temps”, ha remarcat Espot.
ESPOT: “L’OBTENCIÓ DE DADES A CASA NOSTRA ÉS UNA MATÈRIA PENDENT”
“Hem de seguir treballant per eliminar aquesta xacra que és el càncer i particularment el de mama, que no deixa de ser un factor de desigualtat”, ha assenyalat el cap de Govern, que també s’ha instat a promoure “la igualtat efectiva entre homes i dones”. Espot també ha donat una pinzellada de com estan les xifres de càncer al país, detallant que “les dades evidencien que seguim en els percentatges dels països del nostre entorn, però cada cop hi ha més factors de risc per al càncer”.
El màxim mandatari també ha assegurat que el ministeri de Salut treballa per tenir-ne el registre. “L’obtenció de dades a casa nostra és una matèria pendent, no només en salut”, ha recalcat, per continuar comentant els beneficis que pot suposar l’acord d’associació en aquest sentit: “Ens ha de permetre millorar també en matèria estadística, perquè preveu una sèrie de mecanismes i d’intercanvis d’informació”. Per acabar, el cap ha explicat que s’han fet cribratges de tota mena de càncers, afirmant que al maig de l’any vinent s’han compromès a incloure un cribratge més.