Un dels punts més conflictius és el carrer Josep Viladomat, on des de fa uns mesos s’ha canviat el sentit de la circulació. Així ho explica la Fàtima, treballadora de la Granja Mussol, un establiment situat just davant d’aquest carrer. Assegura que el canvi de sentit del carrer més que ajudar a descongestionar el trànsit el que ha fet ha estat dificultar la mobilitat de la gent. La nova distribució del trànsit ha provocat que el seu trajecte diari s’hagi allargat i hagi de fer molta més volta per arribar a la feina. “Visc a la Massana i abans venia cap a Caldea, pujava el carrer Josep Viladomat i ja hi era. Ara he d’anar fins a la plaça de l’església i fer tota la volta a l’avinguda del Pessebre per poder arribar aquí”, explica. A més, assegura que com que no es pot agafar el carrer de pujada molta gent ha d’anar a fer la volta i això és el que està creant els grans col·lapses.
Aquesta modificació no només afecta Fàtima, sinó també als seus clients: “Molts ens diuen que ja no poden venir perquè han de donar una volta enorme”. En general, assegura que el trànsit és molt més caos del que era abans, i que a més també es generen més problemes de circulació, ja que en algunes ocasions els vehicles estacionen a l’avinguda de les Escoles de tal manera que impedeix que l’autobús de les línies L2, L3 i L4, puguin girar cap al carrer Josep Viladomat.
Un altre afectat pel canvi de circulació és un repartidor que es mou habitualment per la zona. “Un dia vas per un carrer i t’ho canvien. Hi tornes a passar i ho han canviat un altre cop. És un canvi constant”, assegura. Davant d’aquesta situació la Fàtima, no descarta presentar una carta signada al comú perquè torni a ser com abans, si els veïns i comerciants de la zona decideixen sumar-s’hi: “Jo seria la primera a signar”, assegura.
Aquesta és una qüestió que també es planteja Joan Villasevil, propietari del Basar Valira, situat al carrer del Picó. En aquest cas, es va convertir en zona de vianants el tros d’encreuament amb l’avinguda Carlemany, i ja fa setmanes que es va canviar el sentit del carril, però Villasevil ho té clar: “No compensa la zona peatonal i el pàrquing de l’església amb aquest canvi de sentit”. Tot i que això ha donat una certa tranquil·litat pels vianants, assegura que pel negoci no va tan bé: “Abans passaven molts cotxes per aquí, la gent mirava des del cotxe i tornaven més tard caminant”, explica. A més segons el propietari, “hem guanyat tranquil·litat, però hem perdut en mobilitat. El trànsit és més lent, i les tardes es converteixen en un autèntic embotellament”. Aquesta congestió, segons ell, afecta especialment les hores punta, quan la zona propera a l’hotel Fènix es col·lapsa de cotxes. Vist això, s’està plantejant amb un grup de comerciants anar al comú per expressar les seves preocupacions: “No es tracta de criticar, sinó de donar la nostra opinió. Si la situació pot millorar, cal trobar una solució entre tots”, conclou.
La situació es repeteix a altres carrers de la parròquia. Una altra comerciant del carrer Pare Enric Graner, que també s’ha vist afectada pel canvi de sentit que hi ha hagut en aquell carrer, denuncia que el trànsit s’ha tornat “caòtic”. “Les cues que es formen a la zona no són normals”, diu amb frustració. “El canvi de sentit per a mi ha sigut un error totalment”, manifesta tot apuntat que els carrers són els que són i que s’han de provar diferents coses per saber si serà un canvi encertat, però que en aquest cas, “no ha sigut així”.
Aquesta comerciant també posa de manifest que amb els canvis hi ha una falta d’infraestructures adequades per als usuaris del transport públic: “Les parades d’autobús provisionals no estan ben senyalitzades, i fa poc, va ploure, i la gent gran no tenien un refugiar-se i havien d’esperar a peu dret”. A més, destaca que els col·lapses coincideixen amb les hores d’entrada i sortida dels nens a l’escola, moment en què s'agreuja encara més el problema i es crea “un autèntic drama”. Una opinió que també comparteixen alguns ciutadans, que asseguren que amb tot plegat “és crea un merder espectacular” i que s’hauria de limitar els pares que van a buscar els fills a l’escola amb vehicles, ja que complica molt la situació: “A partir de les cinc de la tarda, la circulació es col·lapsa completament. Si es limités que els pares vagin a buscar els nens amb cotxe, tot aniria molt millor”.
I pels que viuen a la zona, les tardes es converteixen en un maldecap diari. Una veïna assegura que hi ha dies que està molt congestionat, i d’altres que sembla que funciona millor: “La veritat és que la situació està pitjor. Abans hi havia més fluïdesa, ara em trobo més embussos i retards”, explica. Segons ella, caldria trobar una solució que no sigui ni la que hi ha ara mateix, ni la que hi havia abans: “Tot i que potser funcionava millor que la que hi ha ara, tampoc pot ser la definitiva”, conclou. El que és clar és que els canvis han estat un experiment que, segons molts, no ha donat els fruits esperats i que una part important dels ciutadans consideren que potser cal fer un replantejament de la circulació de la parròquia, sobretot si els canvis fets per millorar la situació, l’han empitjorat. El debat continua obert, i els veïns i comerciants estan disposats a presentar les seves queixes al comú si les condicions no milloren.
Comentaris (14)