Cap i pota andorrà al temple del rugbi francès

(AMB VÍDEO) El xef Eric Marty cuina amb la italiana Valeria Fedrighi a la braseria de l’Ernest-Wallon, el camp de l’Stade Toulousain en l’activitat ‘Passes Croisées’

Stéphane Garcia, Valeria Fedrighi i Eric Marty. STADE TOULOUSAIN

El xef andorrà Eric Marty ha participat juntament amb la jugadora de rugbi de la selecció italiana, Valeria Fedrighi en l'activitat 'Passes Croisées' que es fa a la braseria de l'estadi Ernest-Wallon on juga el seus partits l'equip de rugbi de l'Stade Toulousain. El club ha guanyat en 21 ocasions el campionat francès i en cinc la Copa d'Europa, que es va crear el 1996. Andorra Turisme i l'Stade Toulousain.

Pocs esports tenen una relació tan estreta amb la gastronomia com el rugbi. Tot i que la seva professionalització a una vintena d'anys va obligar els jugadors a mantenir una alimentació equilibrada, el rugbi i la bona taula continuen molt ben relacionats. Així, l'any 2000 el xef de Toulouse amb estrella Michelin, Michel Sarran va obrir una braseria al recinte de l'Stade Toulousain.

Posteriorment es posaria en marxa l'activitats 'Passes Croisées'. En un principi servia per unir a la cuina durant un mes a un xef i a un jugador perquè elaboressin el seu plat preferit. Durant els primers quinze dies se servia el plat del cuiner i la segona quinzena el del jugador. Quan va ser el torn de Joe Tekori, tercera línia de Samoa, va optar per un del seu país: l'amanida Oka’Ia, on la tonyina i les verdures crues marinen en un coco.

Durant els mesos han passat per la cuina de la braseria d'Ernest-Wallon els xefs Nicolas Brousse (Monsieur Marius, L’Avant-Marius), Franck Renimel (En Marge 1* Michelin), Michel Sarran (2* Michelin) però també Tony Carmen, Eric Besson o Philippe Boisson que han compartit els fogons amb Charlie Faumuina, Leonardo Ghiraldini, Maxime Médard, Yann David i Jean-Marc Doussain. L'objectiu del club és que els jugadors puguin sortir una mica de l'àmbit esportiu i obrir les portes a altres activitats.

El 'Passes Croisées' també convida xefs d'altres països perquè mostrin els seus plats com ha estat el cas d'Eric Marty, propietari d'un restaurant a Andorra la Vella. "Aquest estadi és un temple del rugbi francès i quan et fan la proposta no pots dir que no", diu. Es va decidir pel cap i pota "perquè tot i ser un plat català està molt arrelat a Andorra".

A banda de Marty, hi ha molts xefs que tenen afició pel rugbi. La història de la gastronomia a París reté els noms de Yves Camdeborde (Comptoir du Relais), Christian Etchebest a la Cantine du Troquet amb la samarreta de l'argentí Gonzalo Quesada (exStade Français) en un lloc preferent. Durant molts anys els jugadors de la selecció francesa, el XV de França, anaven al restaurant de Guy Savoy al carrer Troyon. Tots tres cuiners -Camdeborde, Etchebest i Savoy- amb el suport  de Christian Constant han preparat els àpats dels internacionals al Centre National du Rugby de Marcoussis.

La celebració aquest any de la Copa del Món a França ha reunit 21 xefs per exposar els productes de la seva regió en l'anomenat tren del rugbi i amb el XV de la gastronomia. Cuina i rugbi són dos conceptes tan units que fins i tot han generat diversos llibres com 'Horsjeux' de Philippe Boé i Denis Rouvre.

Etiquetes: