El caos dels anys 80

El CAEE acull una exposició per mostrar tot el que va representar el moviment cultural conegut com ‘la movida’ a través d’obres de gran format que mostren una gran varietat de temàtiques i estils

L’arribada de la democràcia a Espanya no només va significar el final d’una època de restriccions, sinó també el naixement d’un moviment cultural conegut com ‘la movida’. Durant aquests anys els artistes es van obrir a un ventall d’oportunitats creatives viatjant per diferents gèneres i tendències que van revolucionar el panorama. A partir d’avui i fins al 5 d’octubre el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE) acull l’exposició ‘Els anys 80. La benedicció del caos’, una mostra versàtil del panorama pictòric, fotogràfic, escultòric i fins i tot de moda que va arribar amb els anys 80 a través d’obres de grans artistes com Jaume Plensa, Miquel Barceló, El Hortelano i Ágatha Ruiz de la Prada, entre d’altres.

“És una mostra del caos dels anys 80”, així descriu la comissaria María Toral el que els visitants podran veure exposat al CAEE. Un caos que va sorgir a conseqüència de tot el que va passar al país veí durant la guerra i la postguerra. S’hi podran veure els treballs d’artistes que van cobrar protagonisme per la seva voluntat de trencar amb les convencions establertes, experimentar amb nous llenguatges i tècniques i expressar una llibertat que no va arribar fins després de la dictadura.

“Jo convido sobretot a la gent jove a què entengui la importància del que va ser la generació dels anys 80, no només artísticament, sinó també socialment”, apunta Toral tot convidant a la gent a què visiti la mostra a la qual descriu com “un repàs molt interessant per la història de l’art que et convida a aprendre”.

Una de les peces estrelles de l’exposició és la pintura de la parella d’artistes Costus, que mitjançant l’estil Pop va fer un retrat de caràcter crític i irònic de la dona de Francisco Franco; o també l’escultura ‘Cap d’ocell’ de Jaume Plensa. També es pot trobar grans pintors d’aquell moment que començaven com artistes joves a sorgir en el panorama internacional, com Miquel Barceló.

Una de les peces exposades.
Una de les peces exposades.

Durant la recerca sobre el fenomen dels anys 80 es van adonar que les arts gràfiques també havien tingut un paper molt important, ja que donaven un caire molt viu, fresc i reivindicatiu. És per aquest motiu que des del CAEE es van posar en contacte amb el Museu del Còmic de la Massana per poder integrar-ho a l'exposició. La directora del CAEE, Aurora Baena, destaca que en la zona dedicada al còmic i a les arts gràfiques també es troba un exemplar de la revista Ajoblanco, cedit per la Biblioteca Nacional d’Andorra, que inclou un article sobre el Principat.

L’exposició es complementa amb tot un seguit d’activitats annexes i amb vistes nocturnes per donar un sentit més ple i complementar la mostra amb tallers, xerrades i fins i tot una Nit dels 80!, una festa dedicada als èxits més reeixits dels vuitanta amb els temes que van marcar l’emblemàtica dècada musical que es farà el 21 d'agost a la Plaça Coprínceps.

Comentaris

Trending