La finalitat dels controls no està del tot clara. El que és evident, i així ho han reconegut fonts d’algunes de les construccions ‘controlades’ és que la petició és clara: si hi ha operaris peruans. L’arribada d’una delegació del grup (GRETA) del Consell d’Europa que combat les pràctiques relatives al tràfic d’éssers humans -i aquest concepte és molt ampli en el marc en què es fa el treball- atemoreix l’administració andorrana, que tem no passar l’examen.
Més encara quan van ser els propis representants del GRETA els que van sol·licitar poder parlar amb representants sindicals del Principat per poder conèixer més profundament la realitat laboral del país. I el cas de les subcontractacions de treballadors estrangers serà una qüestió estrella. Representants del GRETA haurien d’estar tres dies al Principat. En tot cas, aquest dimarts es preveu que sigui una jornada clau.
Els sindicats del país tenen intenció d’aportar un notable dossier sobre la situació laboral que es viu al país. El cas dels operaris peruans en serà un d’evident. Una altra qüestió que també es posarà sobre la taula com a exemple serà la recent denúncia formalitzada pels treballadors del transport sanitari contra la nova concessionària del servei. Segons les fonts, l’excés d’hores de treball també s’engloba dins del tràfic d’éssers humans.
De fet, i entre els diversos aspectes que s’abordin, fins i tot, per tocar tants camps com sigui possible, es pot posar l’exemple de la qüestió dels futbolistes, que es fan venir al país des de diversos racons del món com si el Principat fos la panacea i, després, la realitat és una altra de ben diferent. Mentrestant, però, els dirigents del futbol es mouen entre ‘fifes’ i ‘uefes’ com petits reietons del mambo.