Actualment, distribuïdes per tot el territori, hi ha 134 cabines. Havien arribat a ser, anys enrere, més de 200. L’expansió brutal de l’ús de la telefonia mòbil ha fet que el seu ús hagi caigut en picat. Malgrat això, per ara, Andorra Telcom vol mantenir-les, com explica el seu portaveu, Carles Casadevall.
“Espanya pren la decisió perquè, des de la Unió Europa, ja no es considera un servei universal. Fa dos anys ho van treure per l’expansió del mòbil”, explica. La companyia andorrana, però, entén que encara són necessàries, encara que la seva utilització sigui reduïda. “Considerem que han d’estar disponibles, tant de cara al turista com pel client nacional que en algun moment es pot trobar sense telèfon”, apunta Casadevall.
Fa uns anys hi havia més de 200 per tot el país; a poc a poc s'han anat reduïnt, una tendència que continuarà de cara al futur
Totes les cabines actuals funcionen únicament amb monedes. Fa temps, pel cost de manteniment que suposava, es van retirar aquelles que també podien fer-se servir amb targeta. També s’han anat suprimint algunes, sobretot quan s’han espatllat i l’única solució era substituir-les, l’ús de les quals gairebé era inexistent. Ara bé, el portaveu d’Andorra Telecom deixa clar que “abans es parla amb el comú o el quart on estan per consultar-ho”. De fet, com a exemple remarca que Canillo sempre ha defensat que s’ha de mantenir la que hi ha a Meritxell.
“Quan s’ha de mirar de renovar alguna, si és rendible es fa; i si no, es mira quin servei està fent. Si veiem que igualment és necessària, no la traiem”, explica Casadevall. Així, en cap cas es planteja treure les que hi ha al centre penitenciari, que és “l’únic mitjà que tenen els presos per trucar”. I sí, des de la companyia s’assegura que, malgrat l’expansió del mòbil, hi ha cabines, sobretot les del centre del país, que encara són econòmicament viables.
Aquelles que són retirades encara tenen una segona vida útil. Bé, almenys, alguns dels seus elements. S’emmagatzemen per servir de recanvis en cas d’avaria de les que encara estan instal·lades a llocs públics.
El progrés, però, no es pot aturar. Des de la companyia, Casadevall té clar que, més tard o més d’hora, les cabines aniran desapareixent. “Com a mínim”, apunta, “aniran reduint-se perquè deixaran de tenir sentit”.
Comentaris