Com es va explicar en el seu moment, tant a les reunions presencials com de forma telemàtica, l’objectiu del procés participatiu era recollir aquestes propostes. Posteriorment, Govern es comprometia a analitzar-les i verificar si eren o no viables. I en cas afirmatiu, aplicar-les. El que està clar és que bona part de les persones que han pres part del procés entenen que la xarxa de bus, actualment en funcionament, té deficiències que cal corregir.
I és que, de les 36 propostes presentades, 19 fan referència directa a aquest servei. I ho fan, tot s’ha de dir, posant en focus en àmbits diferents. Un dels habituals és l’actual recorregut de les línies existent. Es considera necessari fer alguns canvis. Entre les idees posades sobre la taula hi ha allargament de línies com la 1 fins a la gossera o la 6 fins a la Cortinada. També es demanen nous trajectes, com ara la creació d’un bus exprés entre la capital i el Pas de la Casa, que esquivi el pas pels centres d’Andorra la Vella, Escaldes i Encamp i, per tant, sigui més àgil.
Una altra tema habitual en les propostes són les queixes pels horaris. Ja sigui el d’alguna línia concreta, com ara la petició d’un vehicle que surti abans des de Soldeu fins a la capital com en general. En aquest sentit, es parla obertament de la necessitat d’allargar horaris a la nit, ni que sigui fins a les dotze de matinada. També es demana una nova configuració dels actualment existent en el bus comunal a Andorra la Vella.
Un tercer àmbit fa referència a possibles millores a parades. Així, es considera, en algun cas, que cal fer-les més còmodes, amb seients protegits pel vent. En altres, s’avisa que algun punt de recollida concret no està pas en les millors condicions.
Més enllà de les idees que fan referència al servei de bus, també s’han recollit altres. Andrail signa amb el nom de l’entitat l’aposta per un tramvia que connecti les parròquies centrals. És la proposta que més “m’agrada” ha recollit, amb 36, sense ser una xifra especialment elevada. També hi ha algunes propostes vinculades a la millora dels carrils bici o una demanda per instaurar un carnet per punts.
Ara, es pot dir que la pilota està a la teulada del Govern. L’executiu té el compromís d’analitzar les diferents propostes i, sobretot, veure quines són viables. A partir d’aquí, es decidirà quines es poden implementar.