Bruixes, intimitat i clàssics de dansa contemporània

(AMB VÍDEO) La jove companyia IT Dansa de Barcelona ha presentat aquest vespre el seu nou espectacle ‘Biterna, Lo que no se ve i Minus 16’, en el marc de la Temporada de Música i Dansa de MoraBanc Andorra la Vella

Un conjunt de tres peces que desafien els límits de la dansa, oferint una mirada contemporània, amb referències a la història i a l’emoció. Això és el que han pogut veure aquest vespre als assistents a l’espectacle que ha presentat la Jove Companyia IT Dansa, en el marc de la Temporada de Música i Dansa de MoraBanc. Una proposta que dins d’un mateix espectacle ha presentat tres peces diferents. Una primera que a ritme de la música de l’urgellenc Arnau Obiols, ha fet una picadeta d’ull al Principat representant una temàtica tan arrelada a la història del país com és les bruixes. En segon lloc, una peça amb tres duets mostrant una dansa més intimista. I després el gran final, el clàssic de la dansa contemporània, ‘Minus 16’.

Aquest vespre, els ballarins de la companyia jove de l’Institut del Teatre de Barcelona, IT Dansa, han omplert l’escenari amb una energia desbordant en un espectacle tan vibrant com sorprenent. Una proposta de dansa contemporània que sorprèn pel seu dinamisme i la diversitat d’estils, amb el que es coneix com un ‘triple bill’ que ofereix tres peces diferents dins d’un mateix espectacle. Una nit de dansa que no només ha posat de manifest el talent jove, sinó també la força i la passió que defineixen a la companyia. 

 

El primer bloc, però, atrapa l’atenció des del primer moment: ‘Biterna’. Aquesta peça fa una picada d’ullet a un tema que va ben lligat a les llegendes andorranes: la bruixeria. “La vam estrenar en un festival i la temàtica era els 600 anys del primer manuscrit en contra de la bruixeria”, ha explicat la directora de la companyia IT Dansa, Catherine Allard, en declaracions prèvies. La música que acompanya la peça és del músic urgellenc, Arnau Obiols.

La segona peça, un treball més intimista, es titula ‘Lo que no se ve’, i presenta tres duets, amb la música d’un dels grans mestres del romanticisme, Franz Schubert. Sobre l’escenari una parella formada per dues noies, un altre per dos nois i una d’un noi i una noia, en una peça que busca la connexió entre els ballarins i que té una gran càrrega emocional.

I després, ha arribat el gran final amb el clàssic de la dansa contemporània ‘Minus 16’, una peça original del reconegut coreògraf Ohad Naharin. La directora de la companyia ha destacat que és “un himne al públic, a l’alegria, la poesia i l’humor. Una peça icònica que totes les companyies tenen al seu repertori, i que connecta de manera especial amb el públic jove”. Precisament, aquest era un dels objectius que tenien des de la companyia IT DANSA: “Volem que el públic adolescent se senti proper a la dansa, i per això organitzem funcions escolars, intercanvis i trobades postespectacle”, ha detallat la coreògrafa Nora Sitges-Sardà. De fet, entre el públic s’hi trobaven els alumnes de l’escola Líquid Dansa.

Un instant de l'espectacle de la companyia IT Dansa.
Un instant de l'espectacle de la companyia IT Dansa.

La preparació de l’espectacle no ha estat una cosa senzilla. Els ballarins assagen durant mesos abans d’iniciar les gires, “treballant tècnica, musicalitat i cohesió de grup”, ha afegit la coreògrafa. La companyia ofereix als ballarins acabats de graduar de 18 a 23 anys una primera experiència professional en dansa contemporània. De fet, amb el temps s’ha consolidat com un referent per a molts joves talents, ja que combina repertoris de grans coreògrafs amb propostes d’artistes emergents. Es tracta d'un projecte que impulsa les noves generacions i obre les portes del món professional mentre apropa el públic a la riquesa i diversitat de la dansa.

Etiquetes

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Trending