La idea inicial era realitzar 10 banys de bosc, evitant els mesos més durs de l’hivern per evitar la incomoditat del fred o la neu. Josefina Soffia, una de les impulsores de Be Forest, assegura que s’ha realitzat l’activitat a gairebé totes les parròquies i que, de fet, se n’han fet més de les que es tenia previst per poder donar l’oportunitat a totes les dones interessades de participar-hi. La darrera sessió tindrà lloc a finals d’aquest mes de maig. Mitjançant el departament de Polítiques d’Igualtat s’ha donat impuls a aquests grups específics on dones amb experiències similars s’han pogut trobar a elles mateixes i entre elles.
La idea sorgeix per donar un impuls a l’empresa i donar un servei social. Amb l’ajuda del ministeri d’Afers Socials, que va aportar part del cost, el passat octubre es va realitzar la primera sessió. Soffia explica que, de primeres, la majoria de dones acudien amb recel, sense saber ben bé on anaven. Però l’objectiu dels banys de bosc és donar un espai segur, en certa manera. “Mai no se’ls demana que parlin de res personal, de fet, poden no parlar per a res, tot el que plantegem és opcional, es pot declinar i fer l’experiència més pròpia”, apunta.
El retorn que s’ha tingut per part de les 18 participants ha estat, assegura, molt positiu. “Han estat molt agraïdes per la iniciativa, sortien amb una sensació de benestar i de relaxació que ens deien que habitualment no tenen”, apunta Soffia. Moltes d’elles van convidar a amigues i conegudes que també havien passat per una situació de violència de gènere a participar-hi. Moltes altres han aplicat les tècniques en el seu dia a dia.
Tenint en compte els bons resultats, des de Be Forest es plantegen continuar. La idea és fer una segona edició dels banys de bosc destinat a dones que hagin sigut víctimes de violència de gènere. Així mateix, Soffia explica que també es considera la possibilitat d’obrir-ho a famílies. “Que aquestes dones puguin venir amb els fills, amb germans, amb qui elles escullen”, apunta. Per a aquestes dones, i qualsevol persona interessada, es té a disposició el correu electrònic info@beforest.org. Pel que fa al projecte, indica que “vivint en Andorra, que tenim la natura tan a prop, és necessari saber els beneficis que té en el nostre cos i en la nostra ment”.