Boris I, un personatge de pel·lícula

(AMB VÍDEO) Jorge Cebrián encara la recta final del rodatge del documental ‘Boris Skossyreff, l’estafador que va ser Rei’ que narra la història d’aquest personatge de la baixa noblesa russa que l’any 1934 es va autoproclamar monarca d’Andorra

Sabem tota la veritat sobre Boris Skossyreff, conegut com a Boris I d’Andorra? Aquesta és una pregunta que possiblement es resoldrà en el documental ‘L’estafador que va ser Rei’ que està rodant Jorge Cebrián amb documents inèdits i fins i tot ha descobert la seva darrera cunyada. Repassa tota la vida d’un personatge que el director i guionista ha assegurat que “és de pel·lícula”. Sabrem si el Consell General li va donar suport quan es va autoproclamar rei l’any 1934 i què en pensava dels coprínceps.

Skossyreff va néixer Lituània l’any 1896 i va morir a Alemanya l’any 1989. Es tracta d’un personatge de la baixa noblesa russa que en els documentals que Cebrián ha fet sobre la història del Principat sempre li ha aparegut. “M’ha portat deu anys d’investigació. Hem trobat informació d’ell a arxius d’Alemanya, Espanya, Portugal i d’Andorra. Fins ni tot, informes dels serveis secrets”. El director i guionista deixa clar que “veurem la història real i encara és molt millor”. Disposa de 6.000 documents, 4.000 articles, fitxes policials i dels camps de concentració.

“Es tracta d’una persona que va qüestionar el sistema polític, en un moment que el poble volia més sobirania i que els coprínceps no ho decidissin tot”.

Boris Skossyreff “és un personatge simpàtic, però també té una part fosca”. El documental repassarà tota la seva vida, però, sobretot relatarà què va passar l’any 1934 quan es va autoproclamar rei d’Andorra. Això sí només va exercir del 8 al 21 de juliol fins que va ser arrestat per la guàrdia civil. “Es tracta d’una persona que va qüestionar el sistema polític, en un moment que el poble volia més sobirania i que els coprínceps no ho decidissin tot”. Es veurà quin suport va rebre, si és que alguna part del Consell General li va donar, a qui “va redactar la primera Constitució del país”. Cebrián recorda que era un visionari perquè algunes propostes com la de construir estació d’esquí, un casino o fer acords turístics amb Palma “s’han fet realitat”.

https://youtu.be/bLTXF0apiKM

La vida d’un aventurer i supervivent dels camps de concentració, però que té coses a amagar. El documental fa dos anys que es va començar a rodar i ho ha fet a Alemanya, Països Baixos, Espanya, França, Portugal i aquests dies s’està encarant la part final a Andorra. Precisament, aquest dilluns s’ha aprofitat per fer algunes recreacions a Ransol. El 95% dels actors i l’equip de rodatge són andorrans o de la Seu d’Urgell. Ara bé, l’actor que encarna el personatge de Borís és Manel Piñero, que per molts és conegut pel personatge d’‘Homo APM’.

L’actriu del Principat Irina Robles es posa a la pell de Florence Marmon, una de les amants de Borís Skossyreff. Es coneixen a Mallorca i el segueix en el seu periple cap a Andorra. Era una dona divorciada i milionària. “Queda entabanada del poder de seducció que tenia. Parlava molts idiomes”.

El rodatge està previst que acabi diumenge de la setmana vinent a la Casa-Museu Areny Plandolit. Abans, però demà enregistraran algunes escenes a Sitges. Un treball que tindrà més d’una hora i mitja de duració que està previst que vegi la llum a la tardor. Fins llavors haurem d’esperar per saber quina part de la història és real i quina, un mite.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending