El periodista Jorge Cebrian ha estat treballant intensament en aquest projecte. Ho ha fet, assegura, acompanyat d’un equip d’investigadors, amb l’ajuda d’altres apassionats de la figura de Boris I de dins, i de fora d’Andorra. A la pantalla es durà de la mà de la productora Qucut Produccions, que ha estat qui va presentar la producció i per la qual es rebran 100.000 euros. Amb aquests diners es podran finançar els diferents treballs, però també els trasllats, perquè s’ha parlat amb persones de diferents països. S’ha començat a gravar aquesta Setmana Santa, de fet, a Alemanya. I s’ha aconseguit parlar amb una trentena de persones que van conèixer el Boris Skossyreff i que, fins i tot, hi van conviure.
El projecte que capitaneja Jorge Cebrián ha estat el guanyador de l’ajut cinematogràfic del Govern: 100.000 euros que l’administració espera que reverteixi en el sector audiovisual del país
L’ombra de Boris I és llarga, va viure més de 80 anys i va deixar petjada dins i fora d’Andorra. De fet, els seus actes al Principat, assegura Cebrian, van tenir més repercussió internacional que no pas nacional, “hem trobat més de 300 articles a mitjans de comunicació espanyols i francesos”. El periodista, durant aquest treball d’investigació ha trobat cartes, fotografies i tota una cara que no es coneix. “Hi ha una part fosca d’incidents i d’estafes, de falsificacions per les quals ell entra a diverses presons europees, i també hi ha una part molt important com a col·laboracionista nazi o que feia servir les dones per treure’n profit”.
Tot això es podrà veure de la mà de persones que el coneixien i el llargmetratge haurà d’estar enllestit a finals del 2023 o principis del 2024. Es va començar a rodar durant la Setmana Santa a Alemanya i Espanya, però el documental té una part molt important centrada a Andorra. “Volem mostrar tot el que va passar aquí, que fins i tot arriba a posar en qüestió el sistema institucional amb el que ell està promovent, tot i que no ho aconsegueix gràcies al sentit comú dels governants del moment”, explica Cebrian, “però també sortirà una part molt interesant a nivell polític i econòmic, amb projectes que ell planteja i que més tard seran una realitat”.
Aquests detalls, entre altres, han estat els que han fet que el projecte aconsegueixi l’ajut a la cinematografia. Des del Govern, de fet, s’ha destacat el valor de tractar una figura de la història del país i que aporti un valor afegit a la cultura nacional. A més a més, a nivell tècnic, s’ha remarcat que és una producció majoritàriament andorrana, la qual cosa contribueix a la professionalització dels treballadors del sector audiovisual. Per últim, es destaca que la totalitat de la subvenció reverteix en territori andorrà.
Comentaris (4)