Boris I conquistarà la gran pantalla

Cultura ha adjudicat l’ajut a la cinematografia a una producció centrada en la figura del rus, i que té per objectiu donar-lo a conèixer de forma més íntima mitjançant entrevistes

‘Boris I, rei d’Andorra: l’estafador de les mil cares’ és la producció que ha rebut l’adjudicació definitiva de l’ajut a la cinematografia que atorga el ministeri de Cultura. Aquesta és l’empenta que necessitava un projecte que porta deu anys cuinant-se, investigant-se i treballant-se. La figura del rus és força coneguda al país, és cert. Però l’objectiu d’aquest llargmetratge és donar a conèixer un aspecte més íntim, més ocult entre les ombres d’una figura que ha esdevingut històrica. Es farà, sobretot, mitjançant entrevistes.

El periodista Jorge Cebrian ha estat treballant intensament en aquest projecte. Ho ha fet, assegura, acompanyat d’un equip d’investigadors, amb l’ajuda d’altres apassionats de la figura de Boris I de dins, i de fora d’Andorra. A la pantalla es durà de la mà de la productora Qucut Produccions, que ha estat qui va presentar la producció i per la qual es rebran 100.000 euros. Amb aquests diners es podran finançar els diferents treballs, però també els trasllats, perquè s’ha parlat amb persones de diferents països. S’ha començat a gravar aquesta Setmana Santa, de fet, a Alemanya. I s’ha aconseguit parlar amb una trentena de persones que van conèixer el Boris Skossyreff i que, fins i tot, hi van conviure.

El projecte que capitaneja Jorge Cebrián ha estat el guanyador de l’ajut cinematogràfic del Govern: 100.000 euros que l’administració espera que reverteixi en el sector audiovisual del país

L’ombra de Boris I és llarga, va viure més de 80 anys i va deixar petjada dins i fora d’Andorra. De fet, els seus actes al Principat, assegura Cebrian, van tenir més repercussió internacional que no pas nacional, “hem trobat més de 300 articles a mitjans de comunicació espanyols i francesos”. El periodista, durant aquest treball d’investigació ha trobat cartes, fotografies i tota una cara que no es coneix. “Hi ha una part fosca d’incidents i d’estafes, de falsificacions per les quals ell entra a diverses presons europees, i també hi ha una part molt important com a col·laboracionista nazi o que feia servir les dones per treure’n profit”.

Tot això es podrà veure de la mà de persones que el coneixien i el llargmetratge haurà d’estar enllestit a finals del 2023 o principis del 2024. Es va començar a rodar durant la Setmana Santa a Alemanya i Espanya, però el documental té una part molt important centrada a Andorra. “Volem mostrar tot el que va passar aquí, que fins i tot arriba a posar en qüestió el sistema institucional amb el que ell està promovent, tot i que no ho aconsegueix gràcies al sentit comú dels governants del moment”, explica Cebrian, “però també sortirà una part molt interesant a nivell polític i econòmic, amb projectes que ell planteja i que més tard seran una realitat”.

Aquests detalls, entre altres, han estat els que han fet que el projecte aconsegueixi l’ajut a la cinematografia. Des del Govern, de fet, s’ha destacat el valor de tractar una figura de la història del país i que aporti un valor afegit a la cultura nacional. A més a més, a nivell tècnic, s’ha remarcat que és una producció majoritàriament andorrana, la qual cosa contribueix a la professionalització dels treballadors del sector audiovisual. Per últim, es destaca que la totalitat de la subvenció reverteix en territori andorrà.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending