Quatre minuts per redescobrir l’antic Santuari de Meritxell

Des d’avui mateix els visitants podran veure el nou audiovisual que mostra tot el que ha passat aquests anys en aquest indret tan especial

L’espai memòria del santuari vell de Meritxell, ja està complet. Coincidint amb el cinquantè aniversari de la col·locació de la primera pedra al nou Santuari, s’ha posat en marxa el nou audiovisual que explica tot el recorregut al llarg d’aquests 50 anys. “Estic content perquè la gent quan ve a Meritxell vol veure coses i l’audiovisual completa una mica que coneguin més la història de Meritxell”, explica Mossèn Ramon tot posant èmfasi en el fet que encara li demanen d’utilitzar el Santuari vell per fer alguna celebració religiosa, ja que “per a mi i per molts andorrans Meritxell encara és aquesta capella, i m’emociona que hem sabut agermanar el patrimoni i l’església i que sigui a la vegada museu i cripta”.

El Mossèn també ha fet incidència en el gran nombre de visitants que reben tots dos santuaris tant de turistes com d’andorrans, que van a veure aquest indret que té una importància sentimental molt forta pels ciutadans d’Andorra i, especialment pels canillencs i canillenques.

I és que, en certa manera, el Santuari vell és un espai que la gent no ha deixat de sentir-se seu, i per aquest motiu, coincidint amb els 150 anys de la proclamació de la Verge de Meritxell com a patrona d’Andorra, l’any passat l’àrea de Museus i Monuments del ministeri va renovar aquest espai memòria amb els plafons, una il·luminació més sostenible i amb unes guies perquè totes aquelles persones que vinguin a visitar l’espai puguin entendre la història de Meritxell.

El cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, la ministra de Cultura, Mònica Bonell i el mossèn Ramon de Canillo, mirant l'audiovisual..
El cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, la ministra de Cultura, Mònica Bonell i el mossèn Ramon de Canillo, mirant l'audiovisual.

En aquest espai, només li faltava la cirereta en el pastís, un nou audiovisual que expliqués tota la trajectòria del Santuari. La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha explicat que han intentat donar-li “un toc més emotiu”, mantenint algunes de les imatges que tenia l’antic audiovisual alhora que l’han modernitzat a nivell tècnic. A partir d’ara es podran anar incorporant noves fotografies que vagin sorgint o aportacions per part dels visitants. De fet, el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, ja ha fet la primera: “El senyor cònsol ens deia que podíem posar una mica més d’imatges sobre la construcció del nou santuari, de com era el nou campanar. Ens explicava que era d’un coure daurat que amb el pas del temps ha quedat més fosc. Totes aquestes aportacions i les que vinguin dels visitants són benvingudes”, explica la ministra.

COL·LACIÓ DE LA PRIMERA PERDA

“Recordo com van posar la primera pedra del nou Santuari, i l’arquitecte em va dir que es faria una cosa que no calgués explicar, que la gent pogués mirar i contemplar”, ha revelat el Mossèn Ramon. A dins d’aquesta pedra hi havia diaris i papers que amb les obres de construcció del Santuari van acabar desapareixent, ha explicat el mossèn, tot detallant que en l’actualitat, la primera pedra ja no es troba al Santuari.

Comentaris (8)

Trending