Un atac a la sobirania andorrana sense resultats (però molt dolor)

(AMB VÍDEO) Els mesos posteriors a l’esclat del ‘cas BPA’, al tomb del ministeri d’Interior espanyol i en responsables de la denominada ‘policia patriòtica’ hi va haver molta preocupació perquè no van aparèixer els comptes de dirigents polítics catalans que pensaven obtenir

Comentaris

Els mesos posteriors a l’esclat del ‘cas BPA’, i quan ja hi havia dins del banc una brigada de ‘consultors júnior’ de PwC, la preocupació va ser màxima entre integrants de la cúpula del ministeri d’Interior espanyol i entre membres de la denominada ‘policia patriòtica’. I, aparentment, el neguit no era per altra cosa que pel fet que després d’arribar a intervenir un banc que aparentment ostentava comptes de diversos dirigents independentistes catalans. O sia, que el que ara ja està clar que havia estat un atac a la sobirania d’un altre Estat -potser amb connivència amb les autoritats d’aquell estat- no havia donat cap mena de resultat.

Així ho donen a entendre les anotacions fetes pel comissari jubilat de policia José Manuel Villarejo en el marc de les agendes aportades en diferents causes judicials i que, en funció és clar també que dels seus interessos, un altre comissari jubilat, en aquest cas Marcelino Martín Blas, ha aportat en forma d’un informe propi, seleccionant d’aquí i d’allà, en el marc de la comissió d’investigació que encara hi ha en curs al Congrés dels diputats sobre la denominada ‘Operació Catalunya’ i, en bona part, relacionat amb fets que tenen vinculació directa amb Andorra.

Dues de les persones, segons les anotacions de Villarejo, que més neguit van mostrar mesos després de la intervenció de BPA per la situació d’Andorra -perquè no es trobava res i perquè potser la situació s’acabaria girant en contra- van ser el llavors número 2 del ministeri d’Interior espanyol, el secretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez, i un altre comissari, en aquest cas qui havia estat alt comandament de la unitat de delictes econòmics i financers, la famosa UDEF que acabaria inventant-se comptes bancaris en altres jurisdiccions, José Luis Olivera. El primer ja ha acudit a la comissió del Congrés i el segon ho hauria de fer les properes setmanes. 

Malgrat que la comissió parlamentària espanyola sobre la denominada ‘Operació Catalunya’ ha alentit la feina respecte de la previsió inicial, les fonts parlamentàries consultades han assegurat que això ara per ara no ha de ser cap problema sinó que ha de donar temps als diputats a estudiar millor la causa i, sobretot, a analitzar tota la documentació aportada per Martín Blas, que va admetre que a Andorra s’hi havien succeït elements clau del que es pretén indagar, sobre allò que es vol treure l’entrellat. També Francisco Martínez va assegurar que ha de ser “Andorra qui ha de respondre” pel ‘cas BPA’.

 

En tot cas, els diputats haurien d’escoltar moltes figures clau en tot l’entramat. En l’atac a la sobirania andorrana. Actualment s’està treballant al Congrés per calendaritzar, a final d’aquest mes, la compareixença davant la comissió de tres policies molt rellevants en tot plegat. D’entrada l’agent 111.129, que és el funcionari que signava tots els informes de l’‘Operació Catalunya’ que s’han anat coneixent fins ara. Amb tot, però, no se sap si també va fer alguna cosa sobre l’atac a Andorra. Els esmentats Olivera i Villarejo haurien de ser els següents compareixents abans no s’acabi aquest mes. 

Els següents en haver de posar-se davant els diputats espanyols que formen part de la comissió haurien de ser dos homes que van estar cara a cara durant el 2014. Si no hi posen traves diplomàtiques els estaments corresponents, es vol que acudeixi al Congrés qui va ser agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra ara fa més d’una dècada, l’inspector de policia Celestino Barroso. Per a Villarejo, la participació de Barroso va ser clau per poder obtenir la captura de pantalla que va aparèixer el juliol del 2014 al diari madrileny ‘El Mundo’ i que revelava els suposats comptes de la família Pujol a Andorra. 

L’altra persona que voldria escoltar la comissió és l’antic CEO de BPA Joan Pau Miquel. Justament, l’home a qui Barroso va anar a veure en les instal·lacions centrals de l’entitat bancària per dir-li que s’estava investigant el banc i que per salvar-lo hi hauria algú que li donaria unes instruccions de com poder-ho fer. I que, si no, ja hi havia algú dels Estats Units que s’encarregaria de posar ordre a tot plegat. El cop de martell va arribar el 10 de març del 2015 però la intervenció bancària i l’anàlisi de gairebé 30.000 comptes no va servir per descobrir diners de l’independentisme català. L’atac a la sobirania havia quedat en no-res per les pretensions inicials. Però van fer malbé dues entitats bancàries i van destruir desenes de llocs de treball causant greus dificultats a alguns centenars de famílies.

VÍDEO CEDIT PER ‘EL NACIONAL.CAT’

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending