Almenys dos dels trajectes s’han hagut de desviar a Girona i un tercer ha hagut d’enlairar-se des de l’aeroport gironí per salvar les males condicions de visibilitat (encara que en el cas de divendres hi ha alguns dubtes, però per raons de seguretat el comandant sempre mana) que hi havia a Montferrer. L’empresa que projecta els paquets turístics manté que continuarà oferint tots els vols, operats per la companyia francesa Twin Jet, fins l’1 d’abril, que és quan està previst que finalitzi una iniciativa producte de la dèria ‘voladora’ d’Albert Vinseiro, el director gerent de l’empresa pirinenca Regina.
Quan es van presentar els vols que s’han posat en marxa aquest cap de setmana, Vinseiro ja va alertar que, encara que amb més fermesa que els trajectes ofertes feia un parell d’estius, la proposta d’aquest març no deixava de ser una prova pilot per tal de demostrar que el Pirineu urgellenc i Andorra tenen atractiu turístic i capacitat hotelera i de serveis per atraure visitants d’un cert nivell o, com a mínim, amb unes perspectives o objectius lleugerament diferents als que ja de per si arriben al Principat o, en menor mesura, a l’Alt Urgell. Vinseiro va assegurar que la proposta pretenia engrescar alguna companyia més potent que l’associació que Regina i Twin Jet han fet aquest cop per tal de portar turistes cap a la zona.
L'empresari que promou la iniciativa ja va indicar que es tractava d'una prova pilot per mirar de convèncer alguna companyia més ferma; abans però cal resoldre la qüestió tècnica
L’empresari ja va deixar dit que la falta de GPS, l’instrument que permet al pilot tenir una guia mecànica del tot fiable que malgrat que la visibilitat no sigui prou bona l’acosta fins a la pista d’aterratge sense haver d’estar pendent de la seva pròpia vista, podia ser tot un escull. Però que esperava que no ho fos durant aquest mes de març i que, en tot cas, estaven preparades les alternatives. I el pla alternatiu s’ha hagut de posar en marxa unes quantes vegades aquest cap de setmana. El primer.
Si divendres hi va haver un doble dubte: que els responsables de l’aeroport de la Seu donaven per fet que hi havia les condicions necessàries perquè procedís l’aterratge del vol procedent de Madrid i que, en cas de no fer-ho, el pilot havia d’haver dut el jet cap a Alguaire en lloc de portar-lo a Girona; aquest diumenge no n’hi ha hagut cap. A la Seu la visibilitat no era prou bona. I tampoc ho era a Alguaire o Reus. Almenys durant l’etapa matinal. Per tant, ha estat necessari que un vol de Marsella hagi anat a parar a la capital gironina i que, des d’allí, s’hagi hagut d’enllaçar a Palma. Tot un repte logístic. Tot una mena de xou per als uns i els altres. Una aventura per a alguns dels passatgers.
El que és evident és que l’aeroport de la Seu sense GPS és com de joguina. Fins i tot des de l’Ajuntament de la Seu, el seu alcalde, Albert Batalla, ha insistit en reclamar que les institucions concernides facin l’esforç necessari perquè el vol instrumental sigui una realitat. La situació política que es viu a Catalunya i Espanya no és la millor perquè hi hagi una entesa. Andorra ha anat fent trobades i ha anat insistint davant el ministeri de Foment espanyol perquè es pugui incorporar l’equipament necessari. I tot i l’anunci des de l’executiu que aviat hi haurà novetats. Per ara les úniques novetats han estat que per arribar a la Seu primer cal passar per Girona.