Inicialment, Pfizer va predir que de cadascun dels seus vials es podien obtenir cinc dosis. Ben treballat, en molts llocs de cada flascó se n’aconsegueixen sis. De fet, sis dosis comencen a ser ara el més normal, fins al punt que la farmacèutica, a nivell global, a la Unió Europea, demana cobrar ara a raó de sis dosis per flascó i de cinc. I aquí hi ha un debat no pas menor. A Andorra, en moltes ocasions, de cada vial se n’aconsegueixen set, de dosis. El SAAS ha assegurat que no cal patir perquè no s’estigui complint el que toca. Ben al contrari. Cada vacuna administrada conté, sí o sí, 0,3 ml, que és el que ha de ser.
“La dosi de vacuna administrada sempre és de 0,3 ml. El número de dosis que es poden obtenir d’un vial depèn de l’expertesa, de la precisió de la manipulació i del material emprat”, deixen clar des del SAAS
Segons la informació oficial facilitada per la institució hospitalària del Principat, el servei de Farmàcia del SAAS ha preparat, fins a la data, 483 dosis de vacunes provinents de 69 vials per ser administrades al personal sanitari de primera línia que treballa a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. En el procés de vacunació del personal sanitari que s’està duent a terme dins de l’hospital, l’extracció i la preparació de cada unitat de vacunació es realitza a les instal·lacions del servei de Farmàcia per part del personal especialitzat en dosificació d’alta precisió de medicaments que aconsegueixen extraure, en la majoria de casos, com s’ha dit, set dosis de de cada vial.
Tal com indica la fitxa tècnica de la vacuna Pfizer, segons que han explicat fonts del SAAS, un cop feta la dilució (al producte elaborat per la farmacèutica s’hi afegeix sèrum), el vial conté 2,25 ml i se n’han d’extreure dosis de 0,3 ml cada una, que és la dosi requerida per una vacunació efectiva. Tots els medicaments continguts en vials tenen un sobre emplenament que permet una manipulació més còmoda permetent que les persones que les manipulin no hagin de ser excessivament expertes per tal d’aconseguir les dosis prescrites.
“Des del servei de Farmàcia del SAAS s’ha implementat una forma de treballar que té com a objectiu arribar a l’eficiència màxima del fraccionament i aprofitament de la vacuna”, han remarcat les fonts, que han assegurat que “aquest procediment consisteix, en primer lloc, en compartir el coneixement i habilitats amb tots els manipuladors sobre la dosificació precisa de fàrmacs. En segon lloc, utilitzar el material més adequat per a la manipulació del vial”. Per fer la dosificació el màxim d’eficient s’estan emprant xeringues d’1ml sense espai mort, que permeten dosificar amb la precisió de 0,01 ml sense pèrdua de líquid. D’aquesta manera es permet amb exactitud arribar a 0,3 ml sense cap error.
Per tant, matemàticament i físicament, de cada vial de 2,25 ml se’n poden arribar a extreure, ho garanteix el SAAS, set dosis de 0,3 ml cada una. Dins del vial encara hi quedarien 0,15 ml que no es poden aprofitar. Si la manipulació no és tan experta -o simplement, s’ha d’anar amb una celeritat que les dimensions d’Andorra no requereix- ni es fa amb material de tan alta precisió el número de dosis es redueix a sis de 0,3 ml. De fet, en molts punts de vacunació d’arreu del món només s’extreuen cinc dosis de 0,3 ml per vial. “La dosi de vacuna administrada sempre és de 0,3 ml. El número de dosis que es poden obtenir d’un vial depèn de l’expertesa, de la precisió de la manipulació i del material emprat”, deixen clar des del SAAS.
Comentaris (16)