Andorra està preparada per rebre ‘radicals’ de l’esport?

La presència d’ ‘ultres’ de l’AEK d’Atenes aliats amb seguidors del Marsella dijous a l’Estadi nacional va posar contra les cordes la policia i els agents de seguretat privada contractats per l’Inter, i tots plegats no tenen clar que al país hi hagi els mitjans suficients per contenir segons quines aficions

Policies i vigilants de seguretat en les instal·lacions de l'Estadi nacional dijous passat. INTER ESCALDES

“Estem volent córrer molt a celebrar segons quins esdeveniments o participar de segons quines competicions esportives. I potser no estem preparats?” És la visió d’un dels agents que dijous participava en el dispositiu inicial de control per al partit de la Conference League de futbol entre l’Inter d’Escaldes i l’AEK d’Atenes. Els instants previs al matx, el preàmbul, va ser molt ‘calent’. I els encara no cent aficionats teòricament radicals dels grecs més alguns col·legues vinguts de Marsella van tenir contra les cordes els policies i els agents de seguretat privada contractats pel club andorrà per al control d’entrades.

Des del club es deixa clar, segons les fonts consultades, que es van posar els mitjans requerits i que els assistents al partit, malgrat els problemes que oferissin a nivell de seguretat, no eren ni molt menys els ‘radicals’ de veritat que hi pot haver, per molt que fessin molt soroll i no presentessin el millor aspecte possible. A nivell d’infraestructura, recorden des de l’Inter, no hi va haver cap desperfecte. I es lamenta que potser no es va actuar amb prou contundència i rigorositat des de la seguretat privada. Però és que els vigilants i els policies consideren que potser al país no hi ha els mitjans suficients per segons què.

A l’inici del partit hi havia vuit policies i l’equip de seguretat privada habitual. De ‘radicals’, entre grecs i marsellesos, un centenar si hi arribava. La sensació que tenen els professionals de la seguretat és que els van passar per sobre. Als afores de l’estadi, pel cantó del riu, és on hi va haver els principals aldarulls. Després d’acceptar els primers en arribar a ser escorcollats, quan es van haver cansat van empènyer en tromba i van ‘trencar’ tot el control i es van colar al camp sense cap mena de filtre. Algun agent de seguretat privada va rebre. I davant l’allau dels aficionats, poca cosa es va fer.

“La policia no ha evolucionat prou en efectius els darrers trenta anys respecte de l’evolució que ha tingut el país i la societat en general”, remarquen fonts del cos

Sí que es van mobilitzar més efectius de policia i hi va un moment que més enllà de grups especials i GSMO, totes les patrulles que estaven treballant aquell dijous es van concentrar al camp. Vaja, que si hi hagués hagut alguna urgència en algun altre lloc, la cosa hauria anat justa. Hi hauria hagut serioses dificultats, vaja. En tot cas, els policies i vigilants privats descriuen la seguretat que van viure com “un infern”. Segurament per manca de costum i, en no pocs casos, per falta de preparació. I és més en aquest punt que cal veure si s’està preparat per afrontar segons quins reptes. Per la formació i, també, per la xifra. 

“La policia no ha evolucionat prou en efectius els darrers trenta anys respecte de l’evolució que ha tingut el país i la societat en general”, remarquen les fonts consultades, que asseguren que han posat en mans del sindicat la situació per tal que traslladin els neguits corresponents a la direcció. I fins i tot que s’avaluïn cooperacions més potents en segons quins moments. En tot cas, i de moment, el sindicat no es pronuncia. Ha d’analitzar la situació. Rebre tota la informació necessària. 

Un jugador de l'Inter en primer terme i, al fons, les bengales cremant. | INTER ESCALDES

El que és clar és que hi va haver un moment que el partit, el seu inici almenys, va estar en l’aire. O es posava a lloc l’afició grega i es calmaven o no s’iniciava el joc. Segons les fonts, els ‘radicals’ van entrar parcialment en raó però, pel que sembla, els aficionats imposaven tant que els vigilants encarregats del control que es va fer estaven tan escagarrinats que, com es va veure en el transcurs del joc, no havien pas escorcollat massa res. Perquè es van encendre diverses bengales, que, com se sap, estan prohibides. I no van ser ni una ni dues. Potser una vintena o més.

Ja llavors la tensió era màxima i amb tants policies com hi havia al país treballant mobilitzats en aquell punt el que es va fer va ser, com a molt, acompanyar-los a l’hotel de sortida del partit. I mirar de fer el menys soroll possible per no esverar el personal. El personal grec i marsellès. Ara caldrà avaluar la situació i veure si va ser per tant o no. I si cal actuar de distinta forma en una altra ocasió. En fi, que cal una anàlisi en tota regla per mirar d’evitar futurs ensurts en casos o esdeveniments similars. 

Etiquetes: