Andorra és terra d’acollida

(AMB VÍDEO) La Setmana de la Diversitat cultural ha celebrat la seva festa de cloenda amb una cercavila per l’avinguda Meritxell, a més d’una mostra gastronòmica i de folklore que ha comptat amb gran èxit de participació

Integrants de la comunitat portuguesa en una cercavila a Andorra la Vella.

Portugal, Colòmbia, Índia, Veneçuela, Argentina, Equador, Ucraïna, Perú, Filipines i Rússia han estat els països representats a la XIV Setmana de la Diversitat cultural d’Andorra la Vella. Han estat uns dies de cooperació entre les diverses comunitats aplegades a la celebració, que avui han pogut posar el fi de festa lluint els seus colors, presentant el seu menjar en societat, i ensenyant uns costums a un país que, tots coincideixen, els ha acollit gratament i estaran eternament agraïts.

Totes les entitats han arrencat la cercavila des de la plaça de la Rotonda. Allà s’hi aplegaven, ordenats, els diversos països que han format part d’una cercavila plena de banderes, estendards i vestits típics, que s’ha desplegat per l’avinguda Meritxell fins a la plaça Guillemó, on els esperava la mostra gastronòmica i un escenari perquè poguessin mostrar els trets més distintius del seu folklore.

Han estat diversos els protagonistes encarregats de fer-ho possible. El Luis Ramon Baque, president de la comunitat equatoriana, explica que Andorra “és un país que ens ha acollit molt bé on nosaltres hem lluitat i treballat per sortir endavant amb tota la família, estic molt orgullós d’estar participant en aquest moment”. No és l’únic que agraeix la bona voluntat del Principat, ja que el Lorenzo Castillo, de Perú, també hi ha coincidit: “Com qualsevol altre col·lectiu, sempre és important ser aquí perquè ens donen l’oportunitat de presentar, en un lloc d’acollida com és Andorra, els nostres costums i tradicions, i la nostra cultura culinària”, ha reflexionat mentre li tocava atendre a tothom qui volia comprar el famós ‘cebiche’.

No només ha estat una trobada entre països llatinoamericans, sinó que també han coincidit dos països enfrontats com Rússia i Ucraïna. De totes maneres, el respecte ha regnat en tot moment i fins i tot, des de Casa Rússia, han destacat la importància de “que ens ajudem entre nosaltres, especialment avui en dia, veient tot el que està passant al món”. A l’altra banda, l’ucraïnesa Anastasia Kravets remarca que és crucial mantenir la cultura de cadascú: “Encara que Ucraïna estigui en guerra, no pararem d’ensenyar-nos al món perquè mantenir la cultura és important, sobretot en períodes com aquest”, explicava sobre la festa.

També hi han estat presents països del sud-est asiàtic com l’Índia o les illes Filipines. La Severina Custodio, més coneguda com a ‘Virginia’ aquí al país, aprofita per fer xarxa de relacions: “Fa més de deu anys que som a la fira i també volem conèixer altres cultures. Cada any ens veiem amb els altres països, fem amics, i ells també estan molt contents d’estar aquí”, destaca la filipina. De la mateixa manera, la Barthi Wibhani aprofita per valorar la jornada mentre serveix menjar als més curiosos: “És important perquè donem a conèixer una faceta del país que no mostrem habitualment. Representem les arrels d’Índia i la seva comunitat”.

Tothom ha quedat encantat. Colòmbia també ha valorat com un èxit la seva primera participació, i Portugal, un dels països amfitrions d’aquesta catorzena celebració, explicava en boca del José Luis Gonçalves les seves novetats d’aquesta edició: “Sempre és un orgull representar Portugal en aquesta trobada. Cada any innovem, portem vestits diferents, i aquest any ho hem dedicat a la romeria, aquesta noia que surt a promocionar la festa major”, explica sobre els vestits que duien les dones que desfilaven rere la batucada Casa do Portugal.

La jornada del migdia ha estat molt útil perquè tothom pogués relacionar-se i tastar plats de diferents cultures. La feijoada portuguesa, shuba ucraïnès, empanades i arepas de Colòmbia i Veneçuela o samoses índies eren algunes de les propostes gastronòmiques. Però també servit per conèixer gent, mentre damunt l’escenari es presentaven totes les entitats que hi han participat, abans de donar pas als balls tradicionals. Amb tothom establert a la plaça, han estat els argentins qui han començat animant la festa a base de ‘tangos’ i ‘cumbias’, per després donar pas a la cultura de l’est amb hopaks, i allargar la jornada amb un dinar en família.

DIVERSITAT CULTURAL 2024
SETMANA DE LA DIVERSITAT CULTURAL 2024
SETMANA DE LA DIVERSITAT CULTURAL 2024
SETMANA DE LA DIVERSITAT CULTURAL 2024
SETMANA DE LA DIVERSITAT CULTURAL 2024
SETMANA DE LA DIVERSITAT CULTURAL 2024
SETMANA DE LA DIVERSITAT CULTURAL 2024
SETMANA DE LA DIVERSITAT CULTURAL 2024
SETMANA DE LA DIVERSITAT CULTURAL 2024
SETMANA DE LA DIVERSITAT CULTURAL 2024
SETMANA DE LA DIVERSITAT CULTURAL 2024
SETMANA DE LA DIVERSITAT CULTURAL 2024
SETMANA DE LA DIVERSITAT CULTURAL 2024