La qüestió ve a tomb de la descoberta, fa poc més de deu dies, d’una suposada estafa piramidal emmarcada en un suposat projecte de tecnologia ‘blockchain’. En efecte, un dels dos detinguts i empresonats preventius, l’enginyer informàtic resident molt a prop de la seu de la societat implicada, a la zona de Prada Ramon d’Andorra la Vella, tenia a casa, al seu domicili, una petita mina. En fi, tres o quatre servidors informàtics, que li servien per a l’ocasió. En principi, els servidors continuen on eren, encara que no es pot descartar que se n’ordeni el desmuntatge o, com a mínim, es precintin.
“La mineria al Principat ja no surt a compte i els que ho fan és més aviat com a un joc”, afirmen experts del sector. I és que totes les mines que hi havia a Andorra, les importants, les de veritat, ja estan desmantellades i han marxat a Dubai
La mineria és un procés necessari i fonamental per al funcionament duna xarxa ‘blockchain’ descentralitzada. L’exemple més paradigmàtic i originari és la xarxa Bitcoin, encara que els responsables d’Andax, la societat implicada en la suposada estafa piramidal, treballaven, entre altres, amb Ethereum. Tant la tecnologia ‘blockchain’ com el terme mineria en aquest context van sorgir amb la creació de la xarxa Bitcoin, que va ser la primera.
El procés de minar té dos objectius principals. En primer lloc, emetre unitats de la criptomoneda corresponent a la xarxa -els citats Bitcoin o Ethereum o els que siguin- com ho faria una entitat central amb monedes fiduciàries (el mateix paper, vaja, que faria un banc central). En segon lloc, l’altre repte que comporta el fet minar és validar les transaccions que es donen a la xarxa. És a dir, confirmar les transferències enviades des d’una cartera -‘wallet’ en la terminologia anglosaxona que predomina en el sector- a una altra.
Els miners són els nodes que conformen les xarxes de la ‘blockchain’, els qui executen el procés de mineria. Per fer-ho, utilitzen servidors, ordinadors, ‘lap-tops’ o qualsevol altre equipament capaç de processar dades i realitzar les operacions exigides pels protocols. Alguns d’aquests aparells són els que tenia el processat informàtic al seu domicili, encara que fonts que coneixien els equips qualifiquen la mina del soci majoritari d’Andax de senzilleta.
En un interval de temps donat, tots els miners (nodes) creen blocs amb milers de transaccions (transferències entre billeteres) i intenten resoldre un problema matemàtic únic corresponent al bloc creat. El primer a resoldre'l ha d'enviar la informació del seu bloc a la resta dels miners (nodes) perquè puguin confirmar-ho i afegir-ho a la blockchain de la xarxa. Tots els blocs validats són els que, justament, conformen la cadena de blocs o ‘blockchain’ i s'hi troben totes les transaccions realitzades des de l'inici de la xarxa.
Per fabricar blocs, per crear Bitcoins o les criptomonedes, el que cal és energia barata i temperatura freda. Energia per fer anar els servidors i fred perquè generen molta escalfor. Recorden experts del sector al país que “abans era fàcil, però ara FEDA controla quan demanes potències importants”
Per a la immensa majoria dels mortals, tot plegat és un embolic de mil dimonis. Però els entesos, els que ho han fet bé, han arribat a fer-hi molts diners malgrat que també hi ha hagut moments de davallada i, com s’ha vist, presumptes estafes. En tot cas, asseguren fonts del sector a Andorra, “la mineria al Principat ja no surt a compte i els que ho fan és més aviat com a un joc”. I és que totes les mines que hi havia a Andorra, les importants, les de veritat, ja estan desmantellades i han marxat a Dubai.
¿Per què Dubai? Altres fonts consultades recorden que a Dubai no hi ha cap restricció per al ‘blockchain’ i les criptomonedes a l’hora d’intercanviar i obrir compte. En canvi, tant a Europa, l’Europa comunitària s’entén, com a Andorra, sí que hi ha restriccions. Per acabar-ho d’adobar, remarquen els experts consultats, la fiscalitat sobre les criptomonedes a l’emirat àrab és del 0% si no s’hi resideix i del 5% si s’hi resideix.
En tot cas, per fabricar blocs, per crear Bitcoins o les criptomonedes, el que cal és energia barata i temperatura freda. Energia per fer anar els servidors i fred perquè generen molta escalfor. Recorden experts del sector al país que “abans era fàcil, però ara FEDA controla quan demanes potències importants”. I important vol dir a partir de 400 Kw. Per muntar tot això calen unes instal·lacions, cablejats, projectes elèctrics… “Va molt bé si tens a prop alguna infraestructura de FEDA perquè des d’allà pots tirar mànega gruixuda. Era molt rentable.” Però ara ja no ho és tant i els ‘professionals’ de debò -que no vol dir que no n’hi hagi que continuïn al país- han anat canviant Andorra per Dubai.
Comentaris (5)