Una de les grans preocupacions i una de les propostes que més debat a atorgat a aquest 19è Consell General dels Joves ha sigut el que respectava a la implantació als estudis que cursen competències que tenen relació directa amb la seva vida quotidiana. S’han plantejat que, a les escoles, es tractin temes com el coneixement de la gestió econòmica, així com una major profunditat a l’educació sexual o la salut mental.
“Amb aquesta proposta s’aconseguiria posar les eines i els coneixements necessaris per a la vida quotidiana a la mà de persones en una situació complicada”
“Aquest tipus de temes sempre s’ha suposat que s’havia d’ensenyar a casa. Però un dels objectius del sistema educatiu és que pugui arribar a tothom, sense tenir en compte la seva situació familiar. Amb aquesta proposta s’aconseguiria posar les eines i els coneixements necessaris a la mà de persones en una situació complicada”, ha indicat una de les conselleres.
També han fet referència al fet que, tot i que als col·legis ja s’implanten xerrades sobre educació sexual, són insuficients. Per altra banda, han demanat tractar d’una manera més profunda i sense tabús la salut mental, tan estigmatitzada durant molts anys. Els impulsors han posat en relleu que l’adolescència es donen lloc molts canvis no sols físics, sinó també mentals i, amb aquesta proposta, s’ajudaria als joves d’Andorra a saber gestionar-los.
La reducció a jornada intensiva i l’increment de l’oferta d’estudis superiors al país també han portat a debat diferents opinions. Els joves s’han mostrat preocupats pel seu futur acadèmic i laboral, a més de la situació econòmica de les famílies que no es poden permetre que els seus fills surtin del país per estudiar el que realment els agrada. “No n’estem segurs que els estudis que s’ofereixen a la Universitat d’Andorra siguin els que realment es necessitin”, ha indicat un dels consellers. Respecte a la jornada escolar, hi han hagut opinions molt diverses, sempre versant al voltant de l’aprofitament del temps i de la motivació enfront dels estudis.
Els joves han assenyalat que, tal vegada, l’oferta d'estudis superiors de la Universitat d'Andorra sigui insuficient
Al segon torn del Consell, els joves han abordat temes econòmics i, principalment, enfocats a la situació actual derivada de la crisi per la Covid-19. Han plantejat una diversificació del comerç, al·legant que, amb l’arribada de la pandèmia han observat com el país ha patit una mancança de serveis. Una de les principals conclusions a les quals s’ha arribat ha sigut que, amb un major ventall de possibilitats, Andorra tindria una menor dependència dels països veïns a l’hora d’oferir certs productes.
Directament relacionat amb açò, els joves també han plantejat una reducció de la cotització dels autònoms a la Seguretat Social. Han argumentat que molts comerços s’han vist abocats al tancament o hi ha estat prop degut als alts pagaments que els suposa mantenir-los en un moment de crisi econòmica. Però, el que més han destacat els consellers ha sigut que “aquesta llei és una motivació per a emprenedors nous, joves que es llancen a crear una empresa d’una manera confortable i sense por”.
L’últim tema tractat ha sigut la creació de centres d’investigació al principat. Tot i la preocupació per la possible competència que açò podria suposar amb altres països, els consellers han remarcat que seria una gran oportunitat perquè Andorra pogués donar un lloc per a joves científics.
Finalment, totes les proposicions de llei han sigut aprovades per majoria. El que ha deixat patent aquest 19è Consell de Joves és que a Andorra, els adolescents no sols es preocupen pel seu futur, sinó també per la seguretat i les oportunitats que el seu país els pot oferir.
Comentaris