Aclariments que encara generen més dubtes

La CEA surt al pas de les crítiques rebudes per part del PS i l’USd’A i assegura que “no hem proposat mai que la meitat dels treballadors resideixin en països veïns”

La Confederació Empresarial Andorrana ha encès els ànims d’una part important de la població després de manifestar que considerava un bon model que el 50% dels treballadors resideixin fora del país per satisfer les demandes futures de les empreses. Des del PS han exigit una disculpa pública, mentre que des de l’USd’A ha titllat la patronal de “poca vergonya”. La patronal, a través de les xarxes socials ha volgut aclarir el comunicat assegurant que “no hem proposat mai que la meitat dels treballadors resideixin en països veïns”. Un fil que encara genera més dubtes, tot remarcant que el que fan és estudiar les ncessitats futures de les empreses i com gestionar situacions hipotètiques.

El cap de Govern, Xavier Espot, deia el 26 de juliol del 2023 que “si volem continuar creixent part de la nova mà d’obra haurà de viure en zones frontereres”. Unes paraules que van generar un malestar i una oposició no només per part de diversos agents del país, sinó també de l’alcalde de la Seu d‘Urgell, Joan Barrera, que va advertir que “no permetrem l’arribada massiva de treballadors que trenquin l’equilibri”.

Representants de la CEA amb el cap d'Afers Europeus de FEDIL.

Relacionat

La patronal considera un “bon model” que el 50% dels treballadors resideixin fora del país

La CEA ha tornat a obrir la caixa dels trons assenyalant que considerava “un bon model” el de transfronterers que té Luxemburg, els quals el 50% dels treballadors d’aquell país viuen fora. Unes manifestacions que han generat estupefacció i malestar que han provocat que des del Partit Socialdemòcrata, s’hagi exigit una disculpa pública o que des de la Unió Sindical d’Andorra se’ls hagi titllat de “pocavergonyes” i fins i tot s’ha proposat fer una vaga de consum en contra de les empreses que formen part de la patronal.

El secretari general de l'USd'A, Gabriel Ubach.

Relacionat

L’USd’A esclata contra l’interès de la CEA perquè la meitat dels treballadors visquin fora

Vista la polseguera que ha aixecat, en comptes de fer un nou comunicat, el que s’ha fet és un fil a través de la xarxa social X -antic Twitter-. En el primer punt s’ha volgut deixar clar que “la CEA no ha proposat mai que la meitat dels treballadors d’Andorra resideixi als països veïns ni, encara menys, que els treballadors actuals vagin a viure als països veïns”. Un altre dels aclariments que, en el comunicat d’ahir tramès a la premsa no van puntualitzar és que “el de Luxemburg és un bon model per com ha gestionat la situació, garantint els drets dels seus treballadors, no pel fet de tenir un 50% de transfronterers”.

Insisteix que “estudiem solucions similars a la de Luxemburg per a les necessitats futures de personal de les empreses del país, i no pensant en les persones que ja viuen i treballen a Andorra”. Afegeix que “la clau és saber com podem gestionar-ho de la millor manera possible per a tothom, justament perquè l’arribada de futurs treballadors no sigui un problema ni pel país, ni per les persones transfrontereres ni pels països veïns”.

Andorra es troba en un moment en què l’habitatge presenta una situació de tensió important amb manca d’oferta de lloguer a preu assequible. Les solucions que treballa Govern per tenir un parc públic encara trigaran un temps a veure totes la llum i caldrà veure si aconsegueix parar el cop. Si la situació no millora i les empreses necessiten mà d’obra on viurà? Aquesta és la pregunta que cal respondre.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending