El PS demana al Govern que aprovi la llei d’infermeria i un pla nacional de mobilitat

Els socialdemòcrates presentaran dues propostes d’acord durant el debat d’orientació política que comença aquest dimecres i acabarà divendres

Pere López i Susanna Vela, aquest dilluns al Consell General.
Pere López i Susanna Vela, aquest dilluns al Consell General. Albert Belis

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa que presentarà dues propostes d’acord durant el debat d’orientació política que començarà aquest dimecres i acabarà divendres. Així, demanarà al Govern que aprovi una llei d’infermeria i un pla nacional de mobilitat.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i la consellera general, Susanna Vela, han comparegut aquest dimarts en roda de premsa per avançar les dues propostes d’acord que presentaran el proper divendres durant el debat d’orientació política que començarà aquest dimecres: la demanda al Govern d’una llei d’infermeria i la realització d’un pla nacional de mobilitat.

D’entrada, López s’ha queixat de les dates del debat, ja que creu que s’hauria d’haver celebrat a la primavera. Tot i això, ha dit, “l’encarem eamb molta esperança” i ha demanat que el Govern “aporti solucions concretes” sobre la crisi sanitària i econòmica. “Esperem molt d’aquests tres dies, tenim moltes coses a dir”, ha assegurat.

D’aquesta manera, tant López com Vela han anunciat la presentació de dues propostes d’acord. Així, han demanat al Govern que aprovi la llei d’infermeria, ja que ja hi ha un text que es va redactar en el seu moment per part del Col·legi d’Infermeria. “Creiem que ara cal reconèixer el treball que ha fet aquest col·lectiu durant la pandèmia”, ha afirmat Susanna Vela.

Pere López: “Un nou pla de mobilitat és una necessitat de país i falta un treball de planificació ben elaborat”

Al mateix temps, també han demanat a l’executiu que aprovi un pla nacional de mobilitat, amb el concurs de tots els agents implicats. “La situació actual no es pot acceptar, els problemes de cues són constants i la solució del transport públic no és suficient; a més, no ens podem permetre, amb l’emergència climàtica que estem patint, l’emissió de gasos dels cotxes aturats”, ha afirmat López. “És una necessitat de país i falta un treball de planificació ben elaborat”, ha afegit.

Per la seva part, Carles Enseñat, president del grup parlamentari demòcrata i representant de la majoria, ha assegurat sobre aquestes dues propostes d’acord que “això ja s’està fent i, en aquest sentit, anem en la bona direcció, tot i que és cert que la mobilitat està esdevenint un problema”.

A banda d’això, espera que el debat serveixi per detallar “en quin punt ens trobem de la recuperació econòmica” i que el cap de Govern expliqui els projectes prioritaris de la legislatura, amb l’objectiu “d’entendre quina Andorra ens trobarem quan acabi el mandat”. Segons Enseñat, “ara no és el moment de reformes profundes en l’àmbit sanitari, i sí, en canvi, en l’àmbit econòmic, on calen ajudes a les empreses, la transformació digital i l’aposta pel medi ambient”.

Des del grup parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents, per la seva banda, no han avançat quin serà el seu posicionament durant el debat. De fet, esperen escoltar el discurs del cap de Govern i, després, durant la segona sessió del debat, “exposarem les nostres posicions sobre els temes més destacats i les nostres propostes per al país”.

Tres dies de debat

El debat d’orientació política començarà aquest dimecres a les 11 del matí amb el discurs del cap de Govern, Xavier Espot, que tindrà temps il·limitat però s’espera que duri entre una hora i mitja i dues hores. Un cop acabi el discurs es clourà la sessió fins dijous.

Durant la segona jornada del debat hi haurà les respostes dels grups parlamentaris al discurs del cap de Govern. Així, a partir de dos quarts de deu del matí cada grup disposarà de mitja hora per fer la seva intervenció i la diputada no adscrita, Carine Montaner, en tindrà només nou. Les rèpliques del cap es faran a partir de les cinc de la tarda i les contrarèpliques dels grups tindran un temps proporcional a la intervenció d’Espot.

Per últim, divendres es presentaran les propostes d’acord a partir de quarts de deu del matí. Cada grup disposarà de deu minuts per presentar-la, temps que poques vegades s’esgota, i posteriorment es votaran.

Comentaris

Trending