A la competència se la tracta amb hostilitat. De manera elegant, però amb hostilitat. I el benpensant que digui una altra cosa menteix. I ningú no inverteix ni un minut en intentar que la competència porti endavant un negoci o un projecte no rendible. Més aviat al contrari.
L’atac DDoS que va patir Andorra Telecom des d’Espanya fa uns dies va ser molt més que una bretolada digital. És la mostra més evident que Andorra ha entrat a competir amb la resta del món en una indústria que no és pas menor: l’exportació de continguts digitals.
De vegades sembla que tenim un problema d’autopercepció de la nostra pròpia realitat. Andorra, pel seu territori, difícilment pugui tenir grans empreses metal·lúrgiques, fàbriques de cotxes o alts forns de mineria pesada, tot i que continuo pensant que un aeroport andorrà era una aposta interessant, així i tot el fet que des de fa temps el nostre país, per temes fiscals però no només per això, sigui atractiu per creadors de continguts (la paraula ‘youtubers’ em resulta pejorativa), jugadors de pòquer en línia i professionals de tota mena que poden desenvolupar els seus negocis a la web, deixa ben clar que tenim una oportunitat de guanyar un lloc en un camp en veritable creixement, amb tot el que allò pugui implicar.
“L’atac DDoS que va patir Andorra Telecom des d’Espanya fa uns dies va ser molt més que una bretolada digital. És la mostra més evident que Andorra ha entrat a competir amb la resta del món en una indústria que no és pas menor: l’exportació de continguts digitals”
Poder oferir condicions de vida envejables, amb natura, seguretat i estabilitat política, són alguns dels elements del que Andorra pot presumir, a més a més de tenir una connexió a internet que satisfà les necessitats del 99,9% dels professionals (la nostra empresa treballa a internet i se de què parlo) i, per sobre de tot, no ser un infern fiscal.
Això acaba de començar i la deslocalització professional és part del nou paradigma en l’àmbit global. El pròxim repte, perquè el mercat així ho demana, serà donar visats per nòmades digitals. Encara que pugui semblar una excentricitat, dins d’Europa ja Portugal, República Txeca, Estònia, Croàcia i Alemanya ofereixen o estan a punt d’implementar diferents alternatives per aquesta mena de professionals. I Andorra no pot quedar-se enrere en aquesta cursa.
Doncs això té un preu, ‘damas y caballeros’, i en aquest món globalitzat es diu estar en la diana de tots aquells que vulguin ocupar l’espai que, amb ple dret, avui en dia està ocupant Andorra. Em sobren els dits d’una mà per comptar els països del món que no hagin patit un atac informàtic en algun moment i, en aquest marc, el tema en qüestió és què farà Andorra Telecom i de quins recursos haurem de disposar perquè el pròxim atac de hackers no sigui tan efectiu.
‘Señal que cabalgamos’, deia el Quijote. I si aquest és el preu a pagar per estar al mapa: benvingut siguis, atac DdoS!