Egocèntric: propi o afectat de l'egocentrisme.
Egocentrisme: Actitud psicològica que porta a constituir-se, un mateix, en el centre de l'univers i a considerar les coses en tant que són d’alguna utilitat pròpia.
Egòlatra: Afectat d'egolatria
Egolatria: f. [*LC] Adoració, amor excessiu, de si mateix.
Egocèntric i egòlatra són dos termes amb els quals moltes persones m'han definit al ministre Jordi Gallardo en aquests dies des de la publicació del meu article ‘Carta oberta al ministre Jordi Gallardo’. Jo no puc definir-lo, no el conec, i m'agradaria pensar que un servidor públic posa al seu país i als seus ciutadans per davant de les seves mancances o actituds personals i/o personalistes.
Els dos primers dies el meu telèfon explotava, vaig rebre Whatsapps i correus electrònics de molta gent, de polítics d'alt nivell, fins i tot d'altres ministres felicitant-me i aplaudint el meu valor per escriure aquelles línies.
No crec que fes res fora del normal. És el que hauríem de fer tots, i això no és ser valent, és ser coherent. Explicar les coses amb dades a la mà, sense interessos polítics ni econòmics. Donar-li la informació als lectors de manera clara i transparent, sense retallades; i que sigui el lector el que tregui les seves pròpies conclusions. De fet en això consistia la proposta de l'actual Govern amb la llei de transparència, no?
En aquestes trucades i missatges entre altres coses, em van oferir càrrecs de confiança, possibilitats de militar en un partit i ser assessor de l'executiva d'un altre, però sorprenentment l'única trucada que no vaig rebre és la del ministre Gallardo, quan em consta no sols que ha llegit l'article, sinó que ha comentat en el seu fòrum pròxim que li ha sorprès la meva resposta tan fonamentada.
Quan he comentat amb aquestes persones que m'han trucat o escrit l'actitud del ministre, tots m'han donat d'ell adjectius similars, fins i tot alguns dels seus companys de gabinet. Clarament em van dir que la seva obligació com a servidor públic era la de contactar-me i reunir-se no sols amb mi, sinó amb qualsevol ciutadà que amb causa justificada li sol·liciti una reunió.
¿A què té por el senyor Gallardo? ¿Al fet que desmunti part de la seva estratègia? ¿Al fet que critiqui el seu treball? ¿Al fet que no li agradi la meva opinió?
Senyor ministre, ho sento, l'opinió dels ciutadans o la crítica -sempre constructiva- va en el càrrec i en el sou, i segurament si vostè hagués fet les coses com un polític professional fa dos anys, ara no estaríem en aquesta situació. Fa uns dies va tenir l'oportunitat de contactar amb mi i posar fi a aquest desacord, però per motius o trets de personalitat que jo desconec, va preferir no fer-ho.
Recordo que quan va jurar el seu càrrec com a Conseller General va dir: “que era tot un honor i un privilegi i que portaria aquesta labor amb dedicació, HUMILITAT, i honradesa”
I posteriorment jurant el seu càrrec com a ministre que ho feia “amb el compromís de treballar en favor de l'interès general i amb esperit de servei públic”.
Senyor Gallardo, sigui valent, sigui humil, faci honor als seus juraments, escrigui'm.
Però dit això, parlem del propòsit de l'article.
El ministre Gallardo ha estat constantment qüestionat pels continus viatges que realitza a l'estranger, dins de les seves funcions, i per tant coberts amb els pressupostos de l'Estat, que se sufraguen amb els diners que paguen els ciutadans i les empreses d’Andorra.
Dit sigui de pas, si el Govern dins del seu suposat interès a ser transparents tingués en la seva pàgina web una agenda completa de tots els seus càrrecs, igual que els països o regions veïnes segurament hagués estat molt més fàcil fer aquest article. El Govern de la transparència van dir quan van presentar el seu acord de Govern, recorden?
Em pregunto, existeix algun motiu pel qual el Govern no cregui convenient fer pública aquesta agenda de manera completa i detallada?
Vegem:
Viatge a Israel, que va permetre posteriorment la signatura d'un conveni “per a treballar conjuntament el desenvolupament de l'ecosistema d'innovació i Startups del Principat”. Posteriorment es va afirmar que “Andorra es potenciarà amb innovació i tecnologies israeliana”.
Bé, perdó per la pregunta, però és prou ampli i competitiu el nostre ecosistema com per a voler treballar amb Israel que és una potència en aquest camp? No seria millor primer establir les bases d'un bon ecosistema al Principat i després sortir-ne a establir relacions exteriors? Perquè al final, l'única cosa que la gent pot entendre del final d'aquest titular és que Israel farà negoci amb Andorra, de fet així ho ha fet.
Viatge a les jornades de negoci a Izmir (Turquia): “Un excel·lent aparador per a promocionar Andorra” on va parlar sobre el marc fiscal competitiu i la ja famosa ‘LivingLab experience’.
Izmir, un excel·lent aparador per a promocionar Andorra? Però anem a veure, Izmir, que és la tercera ciutat més poblada de Turquia destaca per ser una economia basada en la pesca, la indústria tèxtil, la construcció i la ramaderia. Algú pot explicar-me per què precisament Izmir és un excel·lent aparador per a promocionar un país com Andorra? Algú em pot explicar quin ciutadà turc pot estar interessat en la fiscalitat d'un país que no és europeu i que es troba a 5 hores d'avió del seu territori si té una dotzena de territoris al seu voltant que li poden oferir condicions millors que Andorra? Podria el Sr. Ministre informar a la ciutadania de les seves expectatives de captació d'inversió en milions d'euros després de la seva assistència a aquest excel·lent aparador?
Visita al Pier02 del Barcelona TechCity: “un entorn pensat per potenciar i fer créixer els negocis i el talent”
Visita al Màlaga Techpark: “un primer pas cap a una col·laboració essèncial”
Visita al Tecnoparc de Montreal: “és un gran model en el qual ens podem inspirar nosaltres”
Em sembla meravellós veure què fan altres països per a veure què pot fer Andorra, però de nou errem en voler anar a Silicon Valley, quan no arribem ni a ser Gibraltar. Podríem en lloc d'anar-nos a Quebec o a Barcelona anar-nos a parcs tecnològics a territoris similars al d'Andorra que les seves característiques i idiosincràsia pugui ser homologable a la del nostre país?
Viatge a Sud-Amèrica per a “obrir noves oportunitats d'inversió a Andorra i impulsar les relacions econòmiques. És l'hora de ser valents i fer coses noves per Andorra”
Que el senyor Gallardo pronunciï la paraula “valentia” certament em sorprèn de nou, quan no l'ha tingut per a escriure'm o trucar-me. Em sembla una idea estupenda fer coses noves per Andorra ministre, però és molt demanar que siguin coherents amb les especificats que té Andorra?
Visita a Lima “per a impulsar les relacions amb el Perú i signar un acord amb la Universitat del Pacífic per a intercanvi de docents, alumnes i investigadors.”
Podria el senyor Gallardo explicar-nos la seva previsió d'alumnes que vindran a Andorra o que van des d'aquí a Lima a estudiar en aquesta universitat? Podria explicar-nos quin incentiu o interès pot tenir un investigador o un docent a venir a 18 hores de viatge del seu país?
Conferència a Lima sobre el projecte d'Andorra com a model de plataforma de mobilitat general i d'innovació.
A Andorra precisament necessitem un nou model de mobilitat, parlarem d'ell en l'apartat dels somnis del Sr. Ministre. Com aquest nou model encara no s'ha implantat, què fa Andorra explicant a la resta un model d'alguna cosa que no té?
Reunió amb la ministra espanyola Reyes Maroto: “hem fixat unes línies de col·laboració en temes de comerç i indústria sobre una base d’innovació que ens ha d’ajudar a seguir millorant la nostre diversificació econòmica”.
Un altre titular de caràcter polític que realment no té gens de fons. Llegiu-lo dues vegades si us plau, és un titular totalment buit de contingut per a justificar una fotografia amb la ministra del país veí i el conseqüent viatge a Madrid. “Línies de col·laboració en temes de comerç i industria”, quins temes? “Sobre una base d’innovació”, quina innovació? “que ens ha d’ajudar a seguir millorant la nostre diversificació econòmica”. Espanya ara ens ha d’ajudar a millorar la nostre diversificació econòmica?
Viatge a Israel “per a impulsar un memoràndum bilateral que beneficiï empreses i emprenedors dels dos països. Reunió amb els responsables de l'autoritat d'innovació israeliana per a enfocar els sectors amb els quals Andorra pot complementar i escalar projectes de l'ecosistema d'Israel”
Tornem amb Israel… Sr. Ministre, creu realment que una cosa de la qual es fa a Technion (Institut Tecnològic d'Israel) que es va fundar abans, fins i tot, de la creació del propi estat d'Israel i que genera prop de 95.000 llocs de treball, és una cosa similar al que es pot fer avui per avui a Andorra?
Insisteixo, la idea de tractar de crear aquest tipus d'ecosistema a Andorra em sembla meravellosa, fins i tot necessària. Però de nou, com en moltes altres coses els polítics pretenen començar la casa per la teulada per a omplir els titulars, que com en altres ocasions en el passat, queden en lletra morta i no han servit de res per al país. Pensem amb els peus en terra, deixem de somiar i de gastar els diners del contribuent en viatges i acords sense sentit i invertim aquests diners a ser ni més ni menys que el vulguem ser, evitant comparant-nos constantment amb grans potències tecnològiques que difícilment es poden comparar ara mateix.
Podem, si us plau, començar a seure'ns amb professionals realment experts del sector, analitzar les característiques del país, traçar uns objectius de futur clars i concrets, i pensar sobretot que ho fem per nosaltres mateixos i no pretenent emular o fins i tot superar el que fan altres països amb macro ciutats i un potencial emprenedor i tecnològic centenars de vegades superior al que tenim aquí actualment.
No m'oblido que l'article pretenia parlar també dels somnis del senyor Gallardo, però m'he quedat sense espai per a seguir, així que amb el seu permís estimat lector, el guardo per al meu pròxim article i allà els donaré la meva visió sobre somnis tan polèmics com el SmartCountry, la reducció de dies per a crear una empresa al Principat, el model de mobilitat, el transport per cable fins i tot des de l'aeroport de la Seu, les línies estratègiques per a fomentar l'exportació de les empreses d'Andorra o el treball fet per a les empreses i empresaris del país, el marc fiscal, els youtubers, etc. Son tants somnis que no es podran complir que no sé si amb un article en tindré prou...