Sobre la Superlliga europea de futbol

Fa tot just una setmana que dotze dels clubs més importants del futbol europeu i, conseqüenment, també mundial –Arsenal, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Reial Madrid, Barcelona, Atlético de Madrid, Inter de Milà, Milà i Juventus de Torí-, van anunciar la creació d’una Superlliga europea de futbol. El projecte consistia en una competició on quinze clubs fundadors disputarien un torneig continental anual, en el qual ells tindrien una quota fixa de participació i es permetria la participació de cinc clubs més.

El rebuig ha estat molt notori. Aficionats de diferents clubs a diferents lligues europees, del propis jugadors… Per exemple a la lliga espanyola, on diferents equips van mostrar la seva protesta contra la creació de la Superlliga amb samarretes abans dels partits durant la jornada intersetmanal disputada fa pocs dies. També al Principat hi ha hagut un refús a la iniciativa dels grans clubs europeus.

“El rebuig ha estat molt notori. Aficionats de diferents clubs a diferents lligues europees, del propis jugadors… També al Principat hi ha hagut refús a la iniciativa dels grans clubs europeus”

Han estat, doncs, moltes les mostres d’indignació, la sensació i el sentiment de menyspreu a equips de la lliga espanyola ‘més petits’, amb menys pressupost, però que també lluiten cada any, jornada rere jornada per complir els seus objectius.

Veient el clima de crispació i indignació que s’estava creant en diferents països, i amb molta força, sobretot a la lliga espanyola, dirigents de la UEFA es van reunir amb alguns dels presidents dels clubs que van encapçalar aquesta iniciativa. Al cap i la fi, només hi ha un camí, l’acord entre els clubs i la UEFA. I en aquesta línia s’ha proposat ampliar el format actual de la ‘Champions League’ de 24 a 36 equips, encara per decidir si entrarà en vigor la temporada següent o serà per a la 2022/2023.

Tot plegat, sensacions molt estranyes i contradictòries, al futbol europeu, a gairebé totes les lligues importants, i que ha generat un gran malestar. Sobretot entre clubs espanyols, ja ho hem remarcat. A més, entre els ‘elegits’ no hi aparix cap equip alemany ni francès, un fet, com a mínim, significatiu. Tots són anglesos, italians i espanyols. Finalment, per reduir la tensió i després del pas enrere dels clubs que lideraven la proposta, tot porta a pensar que tindrem, per tant, un nou format de ‘Champions League’ amb més participants. Veurem com funciona la solució.

Etiquetes: