Comencen a aparèixer qüestionaments amb autoritat en el món del màrqueting sobre els ‘influencers’, aquesta figura inapel·lable que ha crescut al mateix ritme que l’avui omnipresent internet social. En un article d’aquesta setmana de la prestigiosa revista Ad Week, que podeu llegir en aquest enllaç, el professor de sociologia de la UCLA Gabriel Rossman i Jacob Fisher, investigador de la Universitat de Duke, actualment treballant per Facebook, han elaborat un article on afirmen que, en determinades circumstàncies força habituals, l'eficàcia per fer córrer la veu sobre un producte o un servei és semblant en qualsevol persona, sigui o no sigui ‘influencer’. La idea principal dels acadèmics és que quan una campanya inclou paral·lelament publicitat dins d'internet, el pes dels ‘influenciadors professionals’ comença a relativitzar-se, una tesi a la qual, basant-nos en l’experiència amb l’equip a la nostra empresa, podem adherir sense cap mena de dubtes.
“El que està clar és que la internet d’avui només hi ha un veritable ‘influencer’ a l'hora de generar demanda i resultats a llarg termini: es diu Google”
Havent participat en algunes campanyes de marques andorranes que van fitxar puntualment ‘influencers’, normalment estrangers, el que vam detectar sovint van ser pujades ràpides de nous seguidors que amb el temps començaven a desaparèixer, a causa d’un efecte esperable i lògic: aquests seguidors són de l’ ‘influencer’ i no pas de la marca. Si a això hi sumem que aquests efímers nous seguidors no solen ser d'Andorra i que el fet que sigui explícitament comercial treu gran part de la credibilitat que tenir una persona normal, la possibilitat d'aconseguir nous clients reals i operacions efectives és molt limitada.
Per això, coincidint amb l’article d’Ad Week, nosaltres sempre recomanem fer accions amb ‘gent del carrer’, sense importar la quantitat de seguidors que tinguin. En una comunitat petita com l’andorrana, la facilitat de trobar a les xarxes socials un amic o conegut és important i sol generar ‘engagement’ (el famós ‘like’), amb la qual cosa el grau d’influenciador que pot arribar a tenir en molts petits cercles passa del nínxol a un abast molt interessant, per la rellevància de la localia.
I això sense entrar al detall que un ‘influencer’ professional pot publicar 1, 2 o 3 publicacions, quan una bona campanya pot generar-ne centenars de fons originals i diverses, geogràficament centralitzades, aportant al mateix temps més presència als buscadors. Perquè el que està clar és que en la internet d’avui només hi ha un veritable ‘influencer’ a l'hora de generar demanda i resultats a llarg termini: es diu Google.