Anar als refugis guardats sempre ha sigut car, ara a Andorra serà un luxe poder-hi dormir! Els refugis són uns llocs essencialment construïts per donar aixopluc i protecció als muntanyencs. A la muntanya les condicions climatològiques poden ser ràpidament adverses i extremes, d’aquí la necessitat dels refugis. Al llarg dels anys s’han anat obrint refugis guardats. Fa 26 anys que faig de guarda de refugi i crec, com a tal, tenir certa legitimitat per parlar-ne. Es evident que la o el guarda de refugi s’ha de guanyar la vida, però els diners no poden ser-ho tot i no ho son!
Cal tenir molt present que l’esperit de muntanya és sobretot una relació d'amistat, solidaritat i ajuda. Entre el muntanyenc i la o el guarda s’estableix un intercanvi personal i no tan sols comercial, cada guarda transmet la seva personalitat, la seva identitat. Entre altres coses, hi som per informar, orientar, ajudar, tranquil·litzar i també per fer respectar les normes establertes, horaris, etc… i el benestar dels hostes del refugi; la o el guarda ha de tenir caràcter, diuen que en general tenim mal caràcter, al menys això es diu de mi, jo dic que tenim senzillament el caràcter necessari per dur a terme la nostra tasca. Us podria explicar mil històries però ara no venen al cas, perquè el que em preocupa és la gestió que fa l’administració pública dels refugis guardats i de la nostra muntanya.
Vull parlar del comú d’Ordino, que ha acordat la gestió de la borda de Sorteny, perdó, del Refugi Borda de Sorteny a Saetde, que com tothom sap, és gestora d’algunes estacions d’esquí i d’un altre refugi guardat i per a qui, el principal objectiu, com és normal, és el rendiment pur i dur
Vull parlar del comú d’Ordino, que ha acordat la gestió de la borda de Sorteny, perdó, del Refugi Borda de Sorteny a Saetde, que com tothom sap, és gestora d’algunes estacions d’esquí i d’un altre refugi guardat i per a qui, el principal objectiu, com és normal, és el rendiment pur i dur. És ben normal que una empresa privada busqui només els beneficis, legítim que vulgui crear hotels de luxe al bell mig de la muntanya. Hi podem estar d’acord o no, això és un altre tema, però ningú no l’hi pot negar la seva legitimitat. Ara bé, el que no em sembla ni gens bé ni gens legítim és que siguin les administracions públiques que li facilitin!
On queda l’esperit de muntanya? Què passarà amb els refugis guardats d’Andorra si son gestionats per grans empreses que, torno a repetir, tan sols volen crear hotels de luxe a la muntanya per poder-hi portar preferentment els seus clients vip? (no es mereix posar-ho en majúscules com sempre es fa ja que, per a mi, tothom és vip) i així poder cobrar molt més. Ja tenim l’exemple del refugi de L’Illa, gestionat per la mateixa empresa i on, entre altres coses, aquest passat mes de setembre, un grup d'exactament 21 excursionistes va veure refusada la seva demanda d'estada pels dies de Tots Sants, per no voler fer la mitja pensió, ells tan sols volien dormir. On anem? Es normal això?
Un refugi no pot denegar l’entrada a ningú, no va amb l’esperit de muntanya ja esmentat. Estic preocupada pel camí que agafen les concessions dels refugis guardats, no crec que sigui just que grans empreses privades, siguin les quines siguin, poc importa, s’acaparin dels dits refugis. Els refugis son i sempre han sigut del poble. Govern els ha construït amb els diners del poble. Per altra banda, l’administració pública, en aquest cas el comú d’Ordino, hauria de facilitar que jovent format, i amb titulació de guarda de refugi tingui l’oportunitat de realitzar-se en la seva professió i en el seu país, ja que Andorra, des de fa un parell d’anys ha creat conjuntament amb l’Universitat Jean Jaures de Tolosa el diploma de guarda de refugi. Valorem-ho a l’hora de fer un edicte, sinó, quin sentit té que l’administració crei formacions i títols i després, ella mateixa, no doni cap oportunitat a les persones que s’han format?
És indignant! I afegiré més encara: com és que tot l’estiu era de vox populi que el refugi Borda de Sorteny passaria a mans de Saetde? I així ha estat ! Es normal, això? El senyor cònsol d’Ordino ho pot explicar?
Tot això em preocupa! Em repeteixo: el jovent haurà de marxar com feien els nostres padrins, i no per manca de feina si no perquè malauradament sembla ser que només es mira pel rendiment econòmic. És indignant! I afegiré més encara: com és que tot l’estiu era de vox populi que el refugi Borda de Sorteny passaria a mans de Saetde? I així ha estat ! Es normal, això? El senyor cònsol d’Ordino ho pot explicar? Què han de fer les persones senzilles amb diplomes i sobretot amb ganes de treballar i d’aportar el seu granet de sorra? Quins valors teniu senyors polítics? Tan sols el valor dels diners? Del luxe? De les aparences ? Quin futur voleu per la canalla que puja? No deixem de ser, per parlar clar i andorrà, un cul de món i no ens podem oblidar de les nostres arrels!
La muntanya, al llarg dels segles ens ha fet el que som, respectem-la i deixem que tothom, ric i pobre, pugui gaudir dels seus, dels nostres, refugis guardats. En un món tant i tant individualista i egoista, no podem, de cap manera deixar-nos perdre els valors que la muntanya, amb la seva bellesa i duresa ens ha ensenyat i continua ensenyant-nos, aquests valors que ens fan més humans. Crec que hem d’actuar, proposo doncs de muntar una associació o potser senzillament començar buscant firmes per defensar la Nostra Muntanya, els seus valors. Una manera de viure-hi i d’entendre-la, defensar els nostres ideals i la nostra concepció dels refugis perquè tothom en pugui gaudir. Ajudeu-me si us plau! Entre tots hi arribarem!