Recuperar espais públics que promoguin un major sentiment de ciutadania i pertinença a la parròquia. És una de les propostes que ha treballat el Comú d’Escaldes-Engordany des d’inicis d’any. Un esforç que es planteja tant en l’àmbit físic, per reactivar i donar usos a la part alta de la parròquia, per exemple; com amb oportunitats per a la ciutadania de ser més partícips en el dia a dia de la corporació. De fet, la creació de la Conselleria de Ciutadania és un pas més per dissenyar i implementar dinàmiques que, al llarg del mandat, permetin acostar el Comú a la població.
La setmana del 18 de novembre, el Comú d’Escaldes-Engordany organitzarà una consulta popular per decidir si el dia de Sant Miquel d’Engolasters, el 8 de maig, es recupera com a festiu parroquial. Com ens recordava Pere Canturri en el llibre L’Andorra de Pere Canturri, al Principat es festejava Sant Miquel al maig i al setembre, per celebrar els moments de pujada i baixada del bestiar. A banda de ser una celebració pels habitants dels cortals d’Engolasters, també hi pujaven els escaldencs, els quals es retrobaven al voltant de la capella, celebraven una missa i, en acabat, dinaven i ballaven. Avui, però, malgrat que la Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany continua dinamitzant l’Aplec de Sant Miquel, que sigui dia laborable dificulta que els ciutadans de la parròquia participin d’aquesta tradició.
Els comuns, com a òrgans més propers a la ciutadania, s’han de sumar a totes aquelles propostes que promoguin una participació més directa de la gent.
I d’aquí neix la consulta popular, sobretot per dos motius principals. El primer perquè va ser una de les demandes que van sorgir en el darrer Consell d’Infants, per part d’alumnes de tots els sistemes educatius de la parròquia. En concret, ho van expressar així: “Ens agradaria tornar a recuperar aquest dia festiu i que el Comú organitzés diferents activitats en què poguessin participar els escaldencs i escaldenques. Les activitats haurien d’estar adreçades a tota mena de públic, tenint en compte totes les edats i, d’aquesta forma, es fomentaria la cohesió social”.
I el segon motiu, perquè és essencial per reforçar el sentiment de ciutadania i els valors de democràcia local. En la mesura del que sigui possible, la població ha de poder participar en la presa de decisions i en el dia a dia de les institucions, seguint el que mana la Llei de transparència, accés a la informació pública i govern obert, així com el Reglament de Participació Ciutadana. Els comuns, com a òrgans més propers a la ciutadania, s’han de sumar a totes aquelles propostes que promoguin una participació més directa de la gent.
En aquest sentit, m’agradaria destacar dos aspectes de la consulta que organitzarà el Comú. D’entrada, que podran votar tots els residents a la parròquia, independentment de la seva nacionalitat. És essencial que els mecanismes de participació estiguin oberts per a tothom, sense cap discriminació. Respectant sempre, això sí, la legislació vigent. I el segon aspecte rellevant de la consulta és que podran participar-hi els joves a partir de 16 anys. Aquesta és una reivindicació del col·lectiu jove que cada cop està agafant més força, tant en l’àmbit europeu com a casa nostra. De fet, ja avui en dia hi ha països d’Europa que obren el dret a vot a partir dels 16 anys, com per exemple Àustria i Malta. O, com a mínim, és així en les eleccions al Parlament Europeu, com també és el cas d’Alemanya i Bèlgica.
En l’àmbit nacional, els textos legislatius que he esmentat abans, així com el futur Pla Nacional de la Joventut, ja van encaminats a demanar que s’incorpori la veu dels joves en qüestions públiques i polítiques del país. Precisament, la iniciativa del Comú d’Escaldes-Engordany dona resposta a compromisos internacionals d’Andorra en l’àmbit de la democràcia local, com pot ser la Carta revisada per a la participació dels joves en l’àmbit local del Consell d’Europa.
Finalment, m’agradaria remarcar que, malgrat que la consulta popular no sigui jurídicament vinculant, el Comú d’Escaldes-Engordany es compromet a respectar el seu resultat. En el cas de sortir una majoria favorable, es declararà el 8 de maig com a festiu parroquial i es treballarà estretament amb la Unió Pro-Turisme per organitzar activitats a Engolasters i facilitar-ne l’accés. Des d’aquesta pàgina animo a tots els residents a Escaldes-Engordany a acostar-se al Comú i a votar en aquesta consulta popular.