Què és Projecte Vida?

Projecte Vida som l'associació andorrana sobre trastorns addictius en primera persona. La conformem persones que patim addiccions i ens hem recuperat, és a dir que ja no consumim des de fa temps; i persones que vivim o hem viscut la malaltia de prop.
L'associació busca educar, responsabilitzar i procurar el creixement personal dels pacients que pateixen trastorns addicctius així com de les seves famílies i sensibilitzar a tota la societat sobre aquesta mena de trastorns.

En un món com el nostre, on les seves principals fonts de malaltia provenen dels estils de vida, hem de ser capaços com a societat de complementar les accions sobre la salut dels centres sanitaris. És important que prenem consciència que els trastorns addictius són un problema molt greu en l’actualitat i hem d'actuar d'acord amb la demanda i gravetat de l'assumpte, posant a l'abast de tothom informació, suport i un espai lúdic on puguin trobar respostes.

La nostra principal missió és proporcionar ajuda comunitària, potenciant els grups d'ajuda mútua, que consisteix en la cooperació, la reciprocitat i el treball en equip, amb el resultat de proporcionar un benefici mutu per a les persones que cooperen.

Per què el nostre principal projecte són els grups d'ajuda mútua?

Des de Projecte Vida creiem que les persones som éssers socials per naturalesa, necessitem empatitzar, compartir amb altres persones, les nostres alegries, tristeses, preocupacions, la qual cosa ens aporta seguretat i ens enriqueix alhora, així com ens ajuda a entendre diferents punts de vista.

Andorra ens proporciona molts beneficis, entorns naturals meravellosos, seguretat pública... però també és un país en el qual a molts sectors les jornades laborals no es poden conciliar amb la vida personal. Som una societat integrada majoritàriament per immigrants que en molts casos estan lluny de les seves famílies. Aquest fet comporta un estat d’aïllament i desemparament, sí a això afegim que patim un trastorn addictiu o un familiar nostre el pateix ( segons el que diu l'Organització Mundial de la Salut, sobre que els trastorns addictius que son la condició més estigmatitzadora tant per la pacient com per a les seves famílies), s'agreuja el sentiment de solitud, desesperança, una immensa sensació de buit, així com el fet de no saber on anar ni a qui recórrer.

“Des de Projecte Vida estem realitzant dues sessions de grups d'ajuda mútua. Els dimarts a les 19 hores per a familiars de persones diagnosticades amb un trastorn addictiu i els dimecres a les 18.30 per a les persones que patim un trastorn addictiu”

Els grups d'ajuda mútua per a persones que pateixen trastorns addictius o per a les seves famílies són una manera eficaç d'ajuda comunitària, sorgeixen de la idea que tota persona, amb les seves habilitats i la seva experiència personal, té una valuosa capacitat per a ajudar als altres i per extensió ajudar-se a si mateixa; les persones que participen en ell ho fan de manera voluntària i generalment, és el mateix grup qui pren les decisions per majoria democràtica. La idea fonamental dels grups d'ajuda mútua és que les persones que s'enfronten a reptes o problemes similars poden ajudar-se mútuament en actuar conjuntament, aprofitant el coneixement i l'experiència.

S'han posicionat de manera important com una de les estratègies més efectives per a acompanyar i millorar situacions de patiment psíquic relacionat amb diferents experiències. Tenen l'objectiu d'abandonar el rol de malalt, la qual cosa ajudar a respondre a les diferents dificultats generades per l'estigma i autoestigma que acompanya als diagnòstics de trastorn addictiu i cada vegada són més els estudis i publicacions sobre els beneficis dels grups de suport i l'autoajuda en general integrats en la literatura de Psicologia Comunitària.

Des de Projecte Vida estem realitzant dues sessions de grups d'ajuda mútua. Els dimarts a les 19 hores per a familiars de persones diagnosticades amb un trastorn addictiu i els dimecres a les 18.30 per a les persones que patim un trastorn addictiu.

Us animem a apuntar-vos a aquests grups d'ajuda mútua totalment gratuïts, acostant-te a l'espai la Llanterna Av. Fiter i Rossell, 71 3 planta, els dimarts des de els 19h i dimecres des de les 18.30h, o bé enviant un WhatsApp al 333583, també pots col·laborar amb nosaltres, enviant un SMS social que promou Andorra Telecom amb la paraula VIDA al 604 amb aquesta ajuda dotarem als grups d'ajuda mútua de més eines, com per exemple la participació de un psicòleg/a o un psiquiatre dues vegades al mes.

Per a poder realitzar aquests grups hem rebut la formació de moderadors de grups d'ajuda mútua per part d'ACTIVA'T X LA SALUT MENTAL ("Activa't per la salut mental" és un projecte de la Federació Salut Mental Catalunya i la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família, i diferents Diputacions.)

Els grups estan organitzats per Projecte Vida, subvencionats pel L’Empresa Familiar Andorrana  i amb la col·laboració del comú de Escaldes-Engordany.

Per a concloure segons que diu Kropotkin en el seu llibre ‘L'ajuda mútua: un factor en l’evolució' la cooperació i l'ajuda mútua són els mecanismes bàsics que capaciten a la societat humana per a la seva supervivència i desenvolupament.

Etiquetes: