Aquesta frase és ben certa per a persones celíaques (malaltia multisistèmica autoimmune permanent induïda per la ingesta de gluten que provoca una atròfia de les vellositats de l’intestí prim i que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients) o per a persones sensibles al gluten no celíaques (patologia poc coneguda relacionada directament amb la ingesta del gluten/blat i que no presenten anticossos ni afectacions a l’intestí com en el cas dels celíacs). El tractament en els dos casos és idèntic: dieta sense GENS NI MICA de GLUTEN durant tota la vida.
Jo soc celíaca, diagnosticada fa gairebé 20 anys a l’Hospital Clínic de Barcelona. Quan el metge especialista em va dir que a partir d’aquell moment no podia ingerir "ni una minúscula molla de pa", no m’ho podia creure, vaig fer-li moltes preguntes per entendre com podia ser que una ínfima quantitat de gluten em podia fer mal. Després de posar-me en contacte amb l’associació i de llegir ‟la flagrant unanimitat científica dels metgesˮ al respecte, vaig acceptar la nova realitat: zero gluten a la meva vida!
‟La limitació més gran que tinc és: sortir a menjar fora de casa. Em sento sovint exclosa, per no poder fer un dinar improvisat, o anar a fer tapes, fer un mos ràpid abans d’anar a ballar, anar a fer pizzes, berenar abans del cine, etc.ˮ
Ara tinc bona salut, han desaparegut els problemes mèdics varis que patia abans de ser diagnosticada. Però seguir la dieta no sempre és fàcil... La limitació més gran que tinc és: sortir a menjar fora de casa. Em sento sovint exclosa, per no poder fer un dinar improvisat, o anar a fer tapes, fer un mos ràpid abans d’anar a ballar, anar a fer pizzes, berenar abans del cine, etc.
Per tenir la certesa que un àpat és segur només tinc una opció: adreçar-me a un establiment acreditat, que certifica el compliment dels protocols validats internacionalment de seguretat alimentària en l’elaboració i servei de productes sense gluten, aptes per a celíacs.
Aquest projecte de l’Associació de Celíacs d’Andorra compta encara amb pocs establiments adherits (consulteu la nostra web: https://celiacs.ad/ca/menu-5/ ), però de cara a la tardor volem impulsar el projecte i augmentar molt i molt en nombre d’acreditacions. Demanarem ajuda Govern, Comuns i als mateixos establiments.
PER ALS CELÍACS D’ANDORRA, PER ALS CELÍACS TURISTES QUE VISITEN EL PAÍS, TRENQUEM LES BARRERES DE PODER GAUDIR DE MENJAR FORA DE CASA!