El perill dels ‘challenges’ i la responsabilitat de les xarxes

Segurament el nom d'Archie Battersbee no us dirà gaire i en realitat no hauria d'haver estat notícia.

Archie, de 12 anys, ha estat desconnectat a Anglaterra després de mantenir-se 4 mesos en mort cerebral, en estat vegetatiu, després d'haver intentat fer un absurd ‘challenge' (repte) molt popular a la infame xarxa social TikTok. Archie va fer el ‘blackout challenge’, una perillosa pràctica que consisteix en quedar-se sense respirar per molt de temps i enregistrar-se en vídeo, auxiliat de vegades per un cinturó o un altre element. L'Archie és la víctima mortal Nº10 en un any per aquest joc, un número fatídic que creix mes a mes, sense que les autoritats facin res per evitar-ho. D'un temps ençà hem vist desfilar pels titulars dels periòdics "reptes" de tota mena, com ara La Balena Blava, L'Abecedari del Dimoni, el Trencaboques, el Repte del Carbó i un colla de bestieses que si no fos pel perill, només ens quedaríem amb la crítica social, lamentant que els joves d'avui (i no tan joves, cal dir) tinguin tan poc criteri com per participar en aquests jocs.

“TikTok, una empresa participada per la dictadura xinesa, de la que ja Donald Trump va tenir sospites i qui va perdre una batalla legal per tancar-la als Estats Units, amb la inavaluable ajuda del seu successor, John Biden, enverina les nostres societats amb continguts de risc”

Vivim en unes èpoques difícils, on les xarxes socials en poc temps han passat de ser aquelles plataformes amigables i divertides de fa 15 anys a espais de vegades agressius, plens d'espais foscos i incontrolables, presents en les nostres vides amb un grau d'influència inquietant. Amb un poder real sobre milions de persones que les alimenten de dades sense pausa, aquestes plataformes modulen fins i tot el dia a dia de les societats, amb governs superats per una tecnologia que, avui en dia, resulta pràcticament impossible controlar.

Així doncs, TikTok, una empresa participada per la dictadura xinesa, de la que ja Donald Trump va tenir sospites i qui va perdre una batalla legal per tancar-la als Estats Units, amb la inavaluable ajuda del seu successor, John Biden, enverina les nostres societats amb continguts de risc, continguts que arriben a sectors, com ara els infants, que haurien de ser protegits, però que queden a mercè d'aquests ‘challenges’, evitant el control de pares que la bretxa tecnològica ha deixat enrere, indefensos. I el perill és d'abast global: tot i que TikTok manifesta que per registrar-se a la xarxa s'ha de tenir 13 anys, fins i tot el meu fill de 8 anys i tota la seva colla de l'escola coneixen i consumeixen més o menys aquesta xarxa social. Aquí, a casa nostra...

Qui som pares hem de mantenir-nos atents als continguts que arriben als nostres fills: així com no permetem que consumeixin pornografia, hem de seguir una estreta vigilància sobre algunes de les xacres actuals, presents a les xarxes socials: les sectes econòmiques i les estafes piramidals per menors, tema d'un altre article segurament, i els ‘challenges’. 

Gela la sang les paraules de l'Antonello Sicomero, pare de l'Antonella, una nena italiana de 10 anys que també va morir per aquesta pràctica el passat gener: "No en sabia res. Només sabia que l'Antonella entrava a TikTok per veure vídeos. Com imaginar aquesta atrocitat?", va dir l'home, en explicar que la nena havia rebut recentment —com a regal per al desè aniversari— el mòbil que va servir perquè trobés el seu trist destí.

Etiquetes: