En poc temps començarem l'estudi massiu a la població andorrana i encara no s'ha explicat el motiu pel qual és necessari fer-lo a tota la població. A pesar que hi ha dos documents publicats (Protocol d'estudi de cribratge Covid-19 i Avaluació del grau d'immunitat de la població davant la COVID-19), en cap d'ells no es justifica l'estudi a tota la població i comporten més dubtes dels quals resolen.
A pesar dels diferents títols i diferent informació, dedueixo que els dos documents fan referència al mateix estudi. El document més extens és el ‘Protocol d'estudi de cribratge Covid-19’ i presenta nombrosos interrogants. Un dels quals és la justificació científica de realitzar el test a tota la població. El protocol no justifica la necessitat de realitzar un estudi massiu.
Sorprenentment sí que es menciona una possible unitat mínima mostral la qual permetria realitzar un estudi epidemiològic perfectament vàlid amb conclusions molt similars a les que s'obtindrà. Dona la sensació que els autors recomanen fer un estudi al 10% de la població i no al total de la societat.
No cal estudiar tota la població; hi ha estudis amb 3.315 tests a voluntaris que representarien tota una societat, permetent abaratir el projecte
Realitzar un estudi epidemiològic és relativament senzill; multitud de països estan realitzant estudis amb tota la informació tècnica precisa, clara, referenciada bibliogràficament i aprovats per comitès bioètics independents. No cal estudiar tota la població, en aquest cas els autors del protocol proposen una unitat mostral de 3.315 individus. És a dir, només caldria realitzar 3.315 tests a voluntaris que representarien tota la societat, permetent abaratir en gran manera l'estudi i conservar els objectius que es proposen els autors.
Un altre avantatge que no s'ha de menysprear en aquest tipus d'estudis és l'absència de dilemes ètics, ja que no cal forçar o pressionar a tota la població a fer el test. A causa dels avantatges d'aquest tipus d'estudi són els més habituals o pràcticament els únics que es fan.
També sorprèn que entre els objectius no apareix frenar la propagació viral, però sí que consta en l'altre document publicat. Això fa que els objectius de l'estudi siguin confusos. No sabem si l'estudi permetrà frenar la propagació viral. Pensava que l'única justificació de realitzar l'estudi massiu era frena aquesta propagació viral, però ara és impossible saber-ho.
A més a més, estem començant una nova fase de desconfinament, i mesures més laxes per la ciutadania. Això és una bona notícia perquè vol dir que les dades epidemiològiques actuals són favorables, però són mesures oposades a frenar la propagació viral. Entenc que no cal frenar la propagació viral perquè el virus està controlat. Tot i això el ministeri insisteix molt en la importància que tothom es faci el test, per tant podem deduir que hi ha algun motiu de pes.
A més s'ha anunciat futurs estudis d'immunitat per validar l'estat d'immunització de la població. Aquests futuribles estudis em desquadren completament. Si l'objectiu era realitzar un cribratge per seleccionar els portadors dels virus i frenar la propagació viral, per què es preveu fer estudis d'immunitat a tota la població en un futur?
És possible que es plantegi un passaport immunològic? Aquest motiu explicaria la insistència a realitzar l'estudi a tota la població.
Tot això comporta nous dubtes amb l'estratègia de Govern, no sé si és el cas, perquè repeteixo no hi ha cap document que justifiqui l'estudi a tota la població. Però: és possible que es plantegi un "passaport immunològic"? Aquest motiu explicaria la insistència a realitzar l'estudi a tota la població i els futuribles estudis. No crec que es plantegi un passaport immunològic dur, ja que les previsions d'immunitzats estan sobre el 15%, per tant només podrien fer vida normal aquest percentatge. Difícilment es podria reactivar l'economia només amb el 15% de la població.
Una alternativa seria la implementació del passaport immunològic tou, aquesta opció podria ser interessant però seria necessari que s'expliqués de forma tècnica, precisa, clara i complint les normes bioètiques.
Com a conclusió, el dia d'avui, no tinc ni idea de quin és l'objectiu de l'estudi d'immunitat massiu. No tinc clar si l'objectiu és la identificació dels portadors del virus o la classificació de les persones segons els anticossos. La falta de claredat i l'absència d'informació tècnica és terrible i no genera cap mena de confiança. És possible que l'estudi presenti problemes de caràcter ètic.