No news, good news

La primera pregunta que cada dia que tornaves d’expedició a la base polar de Hornsud (SW Spitzbergen) era “no news?”. I en respondre afirmativament “no news” et contestaven: “Good news”. El primer cop era frapant, però després realment la normalitat era la millor notícia que podies donar.

Aquí i ara podríem dir el mateix. Just acaba d’aparèixer la tercera entrega del seguiment del model sobre l’evolució de la pandèmia de la Covid-19 a Andorra, la setmana 25, i que ja marca la fi de la pandèmia. No hi han hagut sorpreses (“good news”!!). Però parlant amb en Jordi Deu, l’autor del model, alguna reflexió sí que cal fer.

Cal vendre a la UE que els microestats podem propiciar una mena de 'politicodiversitat' que pot permetre fer front a nous brots de contagis i per extensió nous reptes que la humanitat pot haver d'afrontar

Vista l'experiència viscuda, la iniciativa del Govern amb el doble cribratge i l'exemple del model matemàtic IRAHUCID són dues iniciatives ‘made in Andorra’ que poden ser proposades com una aportació nostra, la d'un petit Estat a la UE i a la comunitat internacional. De fet, estem immersos dins del mosaic polític europeu, que no sempre afavoreix la diversitat d'accions i estratègies dins dels grans estats, però en canvi sí és possible per als microestats.

Igual que en un ecosistema no totes aquestes accions són vàlides, el mateix virus selecciona darwinianament iniciatives tèbies i poc decidides, de les encertades i contundentment lògiques (potser no cal). Però no únicament la política, sinó també l'educació de la població resident està marcant molt la forma com se surt de la crisi sanitària.

Cal vendre a la UE que els microestats podem propiciar una mena de 'politicodiversitat' que pot permetre fer front a nous brots de contagis i per extensió nous reptes que la humanitat pot haver d'afrontar, les solucions, talment com en biodiversitat, surten si l'ambient en la presa de decisions és favorable i divers. Però també si la població ha estat educada en la tolerància i el respecte a la diversitat d'opinions.

Etiquetes: