Nàufrags digitals

Alfons Miralles

Alfons Miralles

Director d'Altaveu

Comentaris

Aquests últims anys s’escolten moltes veus que ens parlen de la digitalització de l’administració, la transformació digital de la societat i la digitalització de les empreses. Molt sovint, totes aquestes grans paraules es resumeixen en una introducció de tecnologia informàtica i de comunicacions (TIC) en les eines de treball, per canviar la nostra forma d'interactuar amb administracions i empreses. Però aquesta és una visió caducada del que realment ha de ser la transformació digital que realment s’ha de fer.

“La transformació digital ha d’anar molt més enllà que un simple ús de més tecnologia: ha de fer-nos qüestionar el nostre model de negoci, ha d’ajudar-nos a reinventar el nostre negoci i tot els seus mètodes i procediments”

La transformació digital ha d’anar molt més enllà que un simple ús de més tecnologia: ha de fer-nos qüestionar el nostre model de negoci, ha d’ajudar-nos a reinventar el nostre negoci i tot els seus mètodes i procediments. Segurament les tecnologies d’avui són oportunitats per evolucionar i canviar el nostre model de negoci. No és quelcom de molt nou, fa molts anys que les empreses evolucionen per continuar sent competitives, en el segle passat el ritme era segurament més lent. Internet i la tecnologia han accelerat aquests processos i en menys de 5 anys esdevindrà una qüestió de supervivència per gairebé tots els negocis.

Però sobretot hi ha un punt que no s’ha d’oblidar quan s’inicia el camí digital: No tots els clients o els ciutadans estan avesats a l’ús d’aquestes eines, i particularment els que per edat o per educació no s’hi han familiaritzat. És imprescindible que no deixem a ningú a la deriva d’aquest tsunami digital. A més a més de les campanyes i els missatges institucionals sobre la digitalització, és imprescindible promoure i realitzar la formació de tots els «analfabets» digitals que no saben utilitzar les noves eines. Segurament recuperarem els més joves, però no els més grans.

Paral·lelament, s’ha de tenir en compte que els serveis públics i serveis bàsics han de ser accessibles per tothom, amb o sense ús de la tecnologia. No podem excloure tota una part important de la ciutadania dels serveis públics o dels serveis bàsics. Hem de ser conscients que durant molts anys s’hauran d’oferir passarel·les alternatives per aquestes persones.

D’altra banda, com a país, Andorra ha d’abolir la frontera digital que ens condiciona el comerç electrònic o no ens permet estar en els ‘marketplaces’ globals. Una frontera que ens dificulta molt la interacció amb sistemes de pagament i cobraments en línia tipus Paypal, Wise, Google o Apple entre altres, i que moltes vegades no ens permet l’ús o l’accés a aplicacions (APPS) o serveis disponibles a la gran majoria de països del nostre entorn.

El món digital és un món global i com a país no podem quedar-nos fora d’ell. Si el país es queda fora, no protegirem certs models de negoci tradicionals, en realitat estem accelerant la pèrdua de competitivitat del país i dels negocis que pretenem protegir.

“És molt urgent plantejar-se aquest canvi de rumb radical i transformar les grans proclames en anglès en realitats tangibles i no únicament en eslògans publicitaris sense substància. Ens hem d’integrar plenament en el món digital”

Fa un any, pel dia mundial de les telecomunicacions, la societat de la informació i d’Internet, us explicava en un article que considerava important, per Andorra, de ser el primer país del món en oferir un Internet residencial gratuït a tots els seus ciutadans, amb les seves màximes capacitats i sense limitació de consum de dades.

Crec més que mai, que seria una decisió valenta que permetria construir una societat basada en la informació i el coneixement, definint Internet com un dret social, més enllà d’un simple accés universal.

La transformació digital, com a país, ha de tenir un impacte destacat en el model de futur que volem. S’ha d’oferir una imatge moderna i atractiva fora de les nostres fronteres, plenament assumible dins dels pressupostos generals de l’Estat i amb uns beneficis tangibles i intangibles que superen amb escreix el seu cost.

Andorra no pot ser un rai de nàufrags digitals dels Pirineus, a la deriva en un oceà digital immens.

És molt urgent plantejar-se aquest canvi de rumb radical i transformar les grans proclames en anglès sobre ‘Digital Transformation’, enganxades en ‘powerpoints' i presentades en diferents fòrums arreu del món, en realitats tangibles i no únicament en eslògans publicitaris sense substància. Ens hem d’integrar plenament en el món digital.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending