Algunes o moltes persones podran pensar què tenen a veure les festes de Nadal amb el dret i les lleis i pensar que, al que subscriu, “se li’n va l’olla”, però encara que puguin pensar això, sí que tenen una relació. Per exemple, els dies 25 (Nadal), 26 (Sant Esteve), 1 (Cap d’Any) i 6 (Reis) són dies festius perquè així ho disposa el Decret 487/2023 pel qual es va aprovar el calendari laboral de dies festius per l’any 2024, i això dona compliment a allò que es disposa a l’article 62 de la Llei de relacions laborals, que diu que en aquests dies festius, els assalariats tenen dret a gaudir d’aquests dies de forma remunerada, de les pagues extraordinàries i conciliar la vida laboral i familiar, com un vessant de la política de protecció a la família que reconeix la Constitució.
“Els dies 25 (Nadal), 26 (Sant Esteve), 1 (Cap d’Any) i 6 (Reis) són dies festius perquè així ho disposa el Decret 487/2023 pel qual es va aprovar el calendari laboral de dies festius per l’any 2024”
Aquestes festes també contribueixen al lliure desenvolupament dels infants (art. 14 Llei dels drets dels infants i dels adolescents) mitjançant el coneixement i gaudiment de les tradicions i costums propis d’aquesta època d’any.
D’altra banda, cadascun pot celebrar les festes, o no, d’acord amb les seves conviccions religioses pròpies, segons l’article 6.1 de la Constitució. Sense oblidar que poden ser un bon moment per reflexionar i respectar els drets humans (art. 5 CA) i conscienciar-nos sobre la conservació del medi ambient per a les futures generacions (art. 31 CA), i de la solidaritat envers els menys afavorits com a base i fonament de la nostra societat, que representa l’estat de dret, democràtic i social que proclama la Constitució d’Andorra (art. 1.1 CA).
En un aspecte material, les rebaixes, en la majoria dels comerços, formant part d’aquests dies festius, però, inclús això, també té la seva regulació en la Llei del comerç.
Son temps de menjars d’empresa per fomentar la companyonia i enfortir els equips de treball de les empreses, però no oblideu que, l’excés d’ingestió de begudes alcohòliques pot arribar a ser un delicte o una contravenció d’una ordenança penal. Per això, us recordo que “Si beus no condueixis”.
Són festes per gaudir del passeig pels carrers i places il·luminades i decorades i de les festes populars, però heu de ser conscients que les despeses per gaudir d’això es paga entre tots, mitjançant els pressupostos del Govern i dels comuns. Gaudir-lo i respectar-lo.
La justícia, com un poder de l’Estat, també gaudeix d’aquestes festes, ja que segons l’article 42 de la Llei qualificada de la Justícia són feriats judicials els dies compresos entre el vint-i-quatre de desembre i el sis de gener de cada any judicial, excepte per la instrucció de causes penals.
La Constitució garanteix a l’Església catòlica una relació de col·laboració especial amb l’Estat d’acord amb la tradició andorrana, i en aquest sentit, el cànon 1246 del Codi de dret canònic estableix com a festiu i de celebració els dies de Nadal.
En definitiva, hi ha una evident relació entre les festes de Nadal i el dret, i per aquest motiu i des d’aquest mitjà de comunicació vull aprofitar per animar a tots els lectors i lectores a contribuir amb els seus comentaris les notícies i articles d’opinió que publica i que li enriqueixen.
Bon Nadal i Bon Any Nou!
Comentaris (1)