Sorpresa i estupefacció va sentir la ciutadania i especialment els lauredians quan aquest dimecres es va conèixer la notícia que el Museu Fàbrica Reig tancarà definitivament les portes després de l’exposició fotogràfica de Julià Reig Roqueta el 9 de gener proper. Amb més de deu mil visitants a l’any, és el museu més visitat a Andorra i un dels principals atractius de la parròquia laurediana.
S’hi han acollit mig centenar d’exposicions al llarg dels anys i s’ha posat a l’abast dels ciutadans, dels estudiants i dels turistes, la vida de la primera part del segle XX a Andorra a través d’un recorregut en el que el visitant fa una ruta dins la fàbrica, descobrint els diferents processos de treball amb el tabac, la manufactura dels productes i la seva comercialització. Amb aquest tancament, Sant Julià no només perd un gran referent cultural sinó que també perd un espai dinamitzador de la parròquia. Malauradament, “dos pardals en una pedra”.
“Sant Julià no es pot deixar perdre l’únic museu amb un llegat important i menys quan la nostra parròquia pretén aspirar a ser ciutat creativa de la Unesco”
Tot i que el museu es podrà continuar visitant de manera virtual, així ho han assegurat des de la Fundació Reig, els museus perden el seu encant quan es converteixen en un mon analògic. Per començar, la contemplació directa dels elements, les explicacions sovint personalitzades així com la percepció a través dels diferents sentits no es podran recuperar. Els estímuls olfactius d’aquest espai en que se sent l’olor tan típica del tabac assecat seran insubstituïbles amb una pantalla.
Sant Julià no es pot deixar perdre l’únic museu amb un llegat important i menys quan la nostra parròquia pretén aspirar a ser ciutat creativa de la Unesco, iniciativa que aspira a donar un reconeixement a les entitats i oferir una projecció de la nostra cultura cap a l'exterior.