Invertir en salut mental, una prioritat

afmma removebg preview

AFMMA

Associació de familiars per la salut mental d'Andorra

Comentaris

La Covid-19 ens ha portat la por a contagiar-nos, al distanciament social, a l’aïllament, a la possibilitat de morir o sobreviure amb seqüeles si ets col·lectiu de risc i t’infectes, a la dificultat d’acomiadar degudament els morts, a continuar sent atès degudament si tens una malaltia crònica, a la possibilitat de perdre la feina, a la inviabilitat de mantenir alguns negocis, a esgotar els estalvis, a no poder preservar les pensions, a la incertesa davant el futur, ...

Tot això està posant i continuarà posant a proba la nostra Salut Mental. No són, ni seran estranys trastorns d’ansietat i depressió. I això fa que ens demanem si estem preparats per atendre el que ens ve a sobre. Possiblement per això, aquest 10 d’octubre, l’OMS ha volgut posar el focus en la necessitat i l’oportunitat d’invertir en Salut Mental.

Manifest de l’AFMMA en motiu del Dia mundial de la Salut Mental

Arreu del mon sembla haver unanimitat sobre la necessitat d’invertir en salut per combatre el COVID-19. Però no podem oblidar totes les altres patologies, ni la Salut Mental, que és la germana pobre dels sistemes de salut (segons l’OMS els països gasten menys del 2% del seu pressupost sanitari en Salut Mental). Tampoc podem oblidar aquelles persones que ja patien un trastorn mental i ara es pot veure agreujat. S’ha de poder donar una assistència de qualitat a totes aquestes persones i especialment a les que pateixen trastorns mentals greus i d’altres, que els fan més vulnerables.

El dia 25 de setembre de 2020 el Consell General d’Andorra va aprovar per assentiment una proposta de resolució, on s’encomanava al Govern, en un termini de 6 mesos, el reforç del Servei de Salut Mental, la finalització del Pla Integral de Salut Mental i l’execució de les actuacions que se’n puguin derivar d’aquest últim.

Des de l’AFMMA no podem més que agrair aquesta iniciativa, que recull algunes de les nostres demandes històriques, i esperar que sigui el punt de partida per prioritzar per fi la tant necessària inversió en Salut Mental.

salut mental mocio
 

Per finalitzar aquest manifest us recordarem que no hi ha salut sense salut mental i us donarem algunes dades de l’OMS per argumentar (encara més si cal) la importància d’invertir en Salut Mental:

· Una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida, i qualsevol persona, de qualsevol condició i en qualsevol lloc, es pot veure afectada.

· Un de cada cinc nens i adolescents pateix un trastorn mental.

· La depressió és una de les principals causes de malaltia i discapacitat en adolescents i adults.

· El suïcidi és la segona causa de mortalitat entre els joves de 15 a 29 anys. Cada 40 segons es suïcida una persona al món.

· Les persones amb trastorns mentals greus acostumen a viure 10-20 anys menys. Efectuar exàmens periòdics evita morts prematures.

· La demanda de serveis de salut mental es superior a l’oferta.

· El greu dèficit que persisteix en l’atenció de salut mental actual és el resultat de l’infrafinançament crònic durant dècades de la promoció de la salut mental i la prevenció  de trastorns relacionats.

· L’estigmatització, la discriminació i els atemptats contra els drets de les persones que pateixen trastorns mentals  continuen sent freqüents.

· Es calcula que el cost de la pèrdua de productivitat com a conseqüència de la depressió i l’ansietat és de 1 bilió de dòlars. Però el retorn per cada dolar invertit en tractament és de cinc.

· Per cada dolar invertit en tractar les drogodependències se’n obtenen set.

· Els drets de les persones amb trastorns mentals es poden protegir i promoure mitjançant legislació i polítiques de salut mental, l’accés a serveis comunitaris de qualitat i la participació activa de les persones que ho han viscut en primera persona.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending