El gran impacte social que té la discapacitat, el respecte cada vegada més gran a la diversitat i sobretot l’aprovació de la Convenció dels Drets de les persones amb discapacitat a Nova York l’any 2006, han esdevingut grans revulsius que han permès que les persones amb discapacitat puguin gaudir i exercir cada dia més i d’una manera més justa els seus drets.
La vida en el si de la comunitat, el respecte a la seva identitat i el model d’atenció centrat en la persona, requereixen una nova mirada sobre els programes destinats al col·lectiu de persones amb discapacitat, esdevenint imprescindible en aquest àmbit, com en tants altres, l’especialització.
Si volem que les teràpies que s’apliquen siguin efectives, cal que estiguin dissenyades i orientades de manera específica al tipus de discapacitat que estem tractant. És obvi que cadascuna té unes necessitats i especificitats diferents i que no tot serveix per a tots, si el que volem és aconseguir resultats. És per això que superada la mirada caritativa, medico rehabilitadora i homogènia sobre les persones amb discapacitat, s’imposa el model d’atenció centrada en la persona, els programes específics i la visió social.
“Si volem que les teràpies que s’apliquen siguin efectives, cal que estiguin dissenyades i orientades de manera específica al tipus de discapacitat que estem tractant; cadascuna té unes necessitats i especificitats diferents. Superada la mirada caritativa, medico rehabilitadora i homogènia, s’imposa el model d’atenció centrada en la persona, els programes específics i la visió social”
I tan important com dissenyar i desenvolupar programes específics per les necessitats específiques dels diferents usuaris, ho és garantir la qualitat i eficiència d’aquests programes. I encara més justificada està aquesta necessitat quan qui assumeix el cost del mateix son les persones amb discapacitat i l’estat.
Amb aquesta voluntat AUTEA ha impulsat la primera, i fins ara única, acreditació per part de la National Autístic Society (NAS) d’un programa per a persones amb autisme a Andorra.
El compromís d’AUTEA amb el camí iniciat amb l’acreditació del programa JEI seguirà amb els programes que l’associació està desenvolupant com el Grup Jove, Grup Aleví o el programa Suport a casa 6 a 12 anys.
Com a membre d’Autisme Europe, a AUTEA, seguim les recomanacions donades per The European Foundation for Quality Managment (EQFM), aplicades als serveis que cobreixen les necessitats de les persones amb un trastorn de l’espectre de l’autisme i llurs famílies.
Com que, aquest índexs son genèrics, treballem amb la National Autistic Society, membre fundador d’Autisme Europa i referent europeu en TEA.
I així la nostra associació ha promogut i subvencionat l’aplicació i l’avaluació dels estàndards de qualitat de la NAS en el programa Joves en Inclusió i té la voluntat i compromís d’aplicar-los en els serveis que desenvolupa directament o promou.
La National Autistic Society, entitat de prestigi internacional, celebra aquest any el seu 60è aniversari. En l’actualitat hi treballen més de 3.000 persones, i col·labora amb les institucions internacionals i fòrums que defensen i treballen pels drets de les persones amb discapacitat (NNUU, UE, Autisme Europe, etc).
Un dels serveis en els quals són referent és en l’acreditació en les bones pràctiques i efectivitat de serveis i programes específics per a persones amb TEA.
El passat mes de novembre del 2021 el programa Joves en Inclusió per a persones amb TEA amb alta necessitat de suport de la Fundació Privada Tutelar d’Andorra, va rebre durant tres dies la visita d’un tècnic de la NAS que va avaluar el programa, el treball dels professionals i l’impacte del mateix en els usuaris i les famílies.
L'avaluador va observar les sessions en què es van mostrar les habilitats acadèmiques, activitats terapèutiques dins la comunitat, el llenguatge i la comunicació, l’autonomia i la vida independent dels usuaris del programa i es va entrevistar amb cadascuna de les famílies.
Els resultats de l’avaluació i que recull un ampli informe, constata perquè el programa és mereixedor de l’acreditació.
Des d’AUTEA voldríem compartir alguns aspectes inclosos en el citat informe, que considerem rellevants i que mostren que aquest és el camí per garantir l’eficiència i qualitat dels serveis i programes per a persones amb TEA existents al país. Entre els aspectes rellevants que es descriuen ressaltem alguns com el fet de que les famílies entrevistades van ser aclaparadorament positives sobre el centre, el personal i el progrés que ha fet el seu familiar; que la documentació dels joves és revisada constantment pel personal per garantir l’exactitud de la informació i la pertinència dels objectius, basats en el seu progrés i la inclusió en la comunitat, ressaltant que les sessions tenen resultats clarament identificats en el desenvolupament de la comunicació, la independència, benestar emocional i habilitats socials; que la ubicació del centre ofereix l’oportunitat als joves l’accés a la comunitat a peu durant les sessions planificades; el desenvolupament de relacions positives amb les botigues properes que faciliten les pràctiques laborals i les experiències reals de compra o que els joves durant totes les observacions es van mostrar feliços, segurs i tranquils, entre d’altres.
Des d’aquí, volem donar les gràcies als professionals del JEI pel seu excel·lent treball i a tothom que està col·laborant per fer realitat aquest programa. I reiterem el compromís d’AUTEA amb el camí de l’especialització i l’avaluació dels programes i serveis per entitats reputades internacionalment per garantir la millora contínua, com el camí per transformar i millorar vides.