Com ja sabem, en les últimes setmanes ha aparegut una nova variant de SARS-CoV-2 a Anglaterra. I en els últims dies s’està expandint en diferents països. Molt probablement la nova variant del virus arribarà a Andorra.
Aquesta nova versió s'ha originat a través de mutacions naturals del virus. Quan parlem de mutacions és fàcil pensar amb fenòmens terribles o fantàstics que ens presenten les pel·lícules de Hollywood, res més allunyat de la realitat. Les mutacions són processos naturals que tots els virus experimenten en major o menor mesura.
“A pesar de la falta de resultats "in vitro" podem afirmar que el virus és molt més infectiu. Perquè ens fem una idea, la nova variant viral permet incrementar el R0 (índex de reproducció) 0,4 punts aproximadament”
De totes les mutacions detectades del SARS-CoV-2 la gran majoria no impliquen cap diferència significativa, però un percentatge molt reduït permet una millora pel virus. Un exemple és la mutació D614G que es va originar a l'estiu. Aquest canvi altera una minúscula part de la proteïna espícula (la famosa ‘Spike’). La mutació D614G permet un increment de replicació viral als teixits del tracte respiratori, resultant una major infectivitat en comparació a les altres versions del virus.
La nova versió viral britànica té el nom VUI 202012/01 (Variant UnderInvestigation; any 2020, més 12, variant 01). Aquesta versió té un total de 17 mutacions de les quals només tenim informació de la funcionalitat de 3 d'elles: dues milloren l'entrada a la cèl·lula (incrementant la infectivitat) i una altra mutació podria ajudar al virus a despistar el sistema immunitari.
Ara mateix ens falta molta informació per determinar el risc que representa la nova versió viral. En les pròximes setmanes apareixeran estudis de funcionalitat de les mutacions, estudis d'afinitat de l'espícula amb els anticossos generats per les vacunes com amb els anticossos monoclonals.
A pesar de la falta de resultats "in vitro" podem afirmar que el virus és molt més infectiu. Perquè ens fem una idea, la nova variant viral permet incrementar el R0 (índex de reproducció) 0,4 punts aproximadament. Cal remarcar que el virus no és ni més letal ni causa una simptomatologia diferent.
La versió viral VUI 202012/01 possiblement acabarà arribant a Andorra i podria complicar encara més la gestió de la pandèmia.
Comentaris (1)