La desinformació i la teoria de la conspiració, un negoci molt rendible

Internet ha suposat des de fa molts anys un canvi molt significatiu per les empreses i mitjans de comunicació, creant grans dificultats amb la seva disrupció del mercat. Els mitjans de comunicació han passat a ser una part de l’ecosistema informatiu, competint amb les institucions, les empreses i les xarxes socials; és a dir amb tothom. Per aquest motiu hem de treballar amb molta humilitat per oferir a la societat el millor periodisme possible com a alternativa positiva a la desinformació.

Les xarxes socials han sigut i continuen sent un vehicle per diferents veus, informacions i teories, però sobretot espais publicitaris molt rendibles per les grans multinacionals que les controlen. Els algoritmes privilegien la publicació d’informacions per mirar de retenir al màxim la nostra atenció per mostrar-nos publicitat, i com més en mirem més diners guanyaran.

Malauradament, les teories de la conspiració i la desinformació atrauen i retenen molt més l’atenció dels usuaris, i això permet a totes aquestes plataformes de poder mostrar ‟als seus clientsˮ més i més publicitats, i per tant, generar molts més ingressos. La desinformació no ha arribat amb Twitter/X, amb Elon Musk i Donald Trump, tot i que segurament ha augmentat amb ells per mirar de rendibilitzar molt més la plataforma i promoure els seus interessos personals i polítics. Les diferents plataformes Facebook, Instagram, TikTok, Youtube i fins i tot les publicitats de Google Ads fa anys que tenen clar que la desinformació és molt rendible. I que quan ens fan recomanacions de vídeos, ‘reel i altres formats, amb anuncis cada 3 posts, el que persegueixen és enganxar-nos a seguir dins de les seves plataformes i que es vegin un màxim de publicitats.

“Malauradament, les teories de la conspiració i la desinformació atrauen i retenen molt més l’atenció dels usuaris”

En la mateixa línia també cal ficar-hi el famós clickbait que retrobem cada vegada, amb titulars que ens fan fer clic a continguts molt pobres o que directament no tenen res a veure, i que ens deceben sempre. Aquests continguts patrocinats de baixa qualitat s’ofereixen fins i tot en mitjans de comunicació que es queixen de Twitter/X i de les seves fake news. Però és que aquest tipus de continguts han esdevingut indispensables per generar uns ingressos que els són molt útils per sobreviure.

Al final, el nervi de la guerra és la publicitat i els ingressos que aquesta genera, així doncs els anunciants en totes aquestes plataformes són còmplices de la desinformació, en deixar publicar els seus anuncis conjuntament amb teories de la conspiració i notícies falses. Però nosaltres, com a usuaris de les xarxes socials, també en som còmplices, ja que no acabem de fer-les servir correctament. En moltes podem evitar de consultar-les mitjançant els seus algoritmes. No cal seguir a 5.000 comptes, ni seguir un usuari o compte concret ha de ser un acte de compromís o cortesia. Estructurant el que seguim per interessos o creant llistes de seguiment, els resultats són garantits i els continguts d’odi, desinformació i teories de la conspiració apareixen molt poc.

En paral·lel al creixement de la desinformació, s’ha pogut constatar una disminució de la difusió dels missatges legítims que no tenen, òbviament, el mateix atractiu. El combat no ha de ser doncs abandonar aquestes plataformes, sinó que ha de ser resistir publicant informacions interessants, opinions dins del respecte, cadascú amb les seves temàtiques preferides encara que tinguin poca difusió. Creiem doncs que cal continuar procurant a tota la gent que estigui interessada, la versió més pròxima a la realitat dels fets. Si abandonem, deixem el camí lliure perquè la visió esbiaixada i partidista s’imposi i sigui la que domini en el futur, en un perillós pensament únic, el pensament fake.