Fa més d’una quinzena d’anys, que es parla, a nivell internacional, de lluita contra la corrupció en general i sobretot de corrupció sistèmica en els sistemes de salut. Com diu el Jean Dominique Michel, el gran antropòleg en medicina i expert suís en salut pública, aquest fenomen, és un dels virus que es va propagant a nivell mundial sobretot a nivell d’algunes persones amb càrrecs directius o decisius de la salut pública que es deixen ‘comprar’ pels gegants del BIGPHARMA. Quan els treballadors sanitaris es veuen obligats a treballar als hospitals en condicions esgotadores i de risc, els actors corruptes es beneficien dels contractes públics i de la venda de subministraments mèdics entre altres.
És un fet sabut en el món de la salut i silenciat com l’indica l’article publicat el 27 de novembre de 2019 en la revista científica Lancet amb el títol ‘Corruption in global heath: the open secret’. Aquest article qualificava la corrupció com l’amenaça més gran pel futur de la salut en el món. També, un any abans de l’aparició de la covid, la Transparency International Global Heath Iniciative havia alertat via un informe que la corrupció està debilitant els nostres sistemes de salut.
Fem un salt en el passat, ja que sempre s’aprèn del passat la qual cosa evita molt sovint d’ensopegar amb la mateixa pedra. En l’època de la grip aviar, els polítics francesos del Senat, preocupats per les contradiccions i els conflictes d’interessos en el context de la crisi sanitària de la grip aviar, havien posat en marxa una comissió d’enquesta sobre el paper de les empreses farmacèutiques a nivell de la gestió governamental de la grip A (H1N1). Aquesta comissió va fer una feina excel·lent d’anàlisi del que va passar en l’episodi de la grip aviar per tal de treure ensenyaments pel futur. Havia realitzat i presentat l’informe ‘le Rapport Nº 685’ al juliol de 2010 que posava en relleu diferents punt preocupants. El contingut de l’informe llarg de 163 pàgines d’ensenyaments, parlava, entre altres:
- · del concepte de falsa pandèmia veure pàgina 45 de l’informe capítol I APARTAT III ‘Mise en cause de l’OMS’ (=qüestionament pel que fa l’OMS) punt A- 2 ‘fausse pandémie’ (=falsa pandèmia) que diu “Les crítiques a la falsa alerta de pandèmia han estat reforçades pel canvi de la definició de pandèmia de grip per l’OMS, en els mesos anteriors a la declaració de la transició a la fase 6, el 11 de juny de 2009...”
- · de l'opacitat i la incapacitat de l'OMS per fer front als conflictes d'interessos (pàgina 48 )
- · dels factors que tendeixen a una interpretació maximalista del risc pandèmic (pàgina 79)
- · de la qüestió essencial de la gestió dels conflictes d’interès (pàgina 85)
- · de l’estratègia de vacunació lligada pels contractes amb els proveïdors de les vacunes, on es parla de contractes desequilibrats i rígids (pàgina 101)
- · del resultat decebedor de les vacunes (pàgina 120)
Com es pot veure, el Senat francès havia fet una feina política amb coratge i ètica per honorar el poble francès. Aplaudeixo aquests polítics per la seva feina remarcable que ens hagués pogut servir de base per la gestió de la pandèmia de la Covid-19. En havia parlat de manera reiterada a alguns polítics del país, durant la Cimera d’Estocolm sobre la gestió Covid-19 del desembre 2020 organitzada per l’Associació Internacional d’ètica científica i política, i a nivell de les entrevistes públiques que vaig fer amb el Quebec sobre la crisi sanitària.
Per a mi, la feina dels dirigents polítics, que han de gestionar una crisi sanitària, és entre altres, aprendre del passat i envoltar-se de persones amb currículum, amb ètica, sense conflictes d’interès i determinades a servir la ciutadania. No pot ser que els interessos econòmics d’alguns vagin per sobre de la salut dels ciutadans. No pot ser que unes persones amb conflictes d’interessos assessorin els governs.