En aquest primer article m'agradaria parlar del tema de la fiscalitat davant un previsible avançament electoral i que ben segur en parlarem en més profunditat.
La primera premissa que hem de tenir present sobre la fiscalitat a Andorra i que no ens portarà moltes alegries, és que cal ingressar més. Ja que cal garantir la solidesa de l'estat a llarg termini. Soc conscient que Andorra sense un atractiu fiscal no seria el que és actualment, però el món evoluciona i aquest diferencial tot i ser important i cabdal en el model econòmic actual no ens pot fer perdre de vista que el model d'ingressos sobre el que se sustenta Andorra no durarà per sempre (exemple, tabac i hidrocarburs).
Tenim uns serveis públics de primera categoria (evidentment que no som Suècia o Dinamarca), però en molts recursos estem molt per sobre de la majoria d'estats del benestar. Sempre hi haurà crítiques, però convido a la gent a reflexionar sobre el nivell impositiu actual comparat amb tot el que rebem com a ciutadans.
La principal qüestió que tenim davant en les pròximes legislatures, és com financem aquest estat del benestar?
Per la part de les despeses evidentment que com que som tan petits i tots ens coneixem, sabem d'alguna ineficiència al nostre país, però des de Concòrdia ens agradaria posar en practica la tècnica del pressupost de base 0 (no és res d'innovador), simplement és qüestionar-se cada euro gastat per tal de poder assegurar al ciutadà que els seus impostos estan invertits de la millor forma. Ara bé no podem tancar els ulls davant una realitat, l'Estat ha d'ingressar més si vol donar el nivell de benestar al qual s'ha arribat sense generar més endeutament del qual ja tenim. Per acabar-ho d'adobar, si tal com proposen molts actors socials, encara volem més prestacions, doncs encara caldrà un augment major dels ingressos.
Tanmateix, cal felicitar els polítics predecessors que tot i no ser una mesura popular van implementar l'impost sobre la renda i l'impost de societats en aquest país, gràcies per fer un pas tan difícil políticament. Ara ens toca ser valents a nosaltres i proposar que aquests impostos siguin més efectius i que no tinguem cap tabú per parlar de grans reformes per compensar impostos que a mitjà termini acabaran minvant; només cal veure l'evolució de les vendes de cotxes elèctrics versus els de combustible en l'última estadística publicada.
Des de Concòrdia proposarem una revisió profunda del marc fiscal. Les modificacions s'han d'encarar cap a reduir la diferència entre el tipus nominals (el 10% que tothom parla i es pensa que es paga) i el tipus efectiu molt més baix actualment (el que realment es paga). Per aconseguir això sabem que s'ha de revisar tot un seguit d'exempcions i deduccions que creiem que en un model tributari just i equitatiu no tenen sentit de ser-hi.
Detalls com posar un mínim de tributació a l'impost de societats, com proposa el ministre Jover són molt positius, però també ha de fer reflexionar a la ciutadania que si hi han empreses que no paguen ni un 3% d'impostos pel motiu que sigui potser que en parlem. Tothom amb qui parlo de fora d'Andorra diu que un 10% és molt atractiu. Doncs si us plau fem un marc fiscal per tal que paguem aquest 10 (i que si no s'arriba al 10 sigui per exempcions/deduccions relacionades amb les PIMES o innovació/formació).
Per concloure, voldria incidir en el fet que per part de Concòrdia creiem que tota aquesta arribada de nous residents d'alt nivell s'hauria d'estar constatant en els ingressos de l'estat. En l’impost sobre la renda estem estancats des de fa uns anys, tot i que humilment s'ha de reconèixer que és molt difícil fer afirmacions categòriques de dades amb el disponible a www.estadistica.ad . Per això de les primeres coses que demanaríem al Consell General és; com s'ha traslladat fiscalment tot aquest increment de canvis de residències a les arques del nostre Govern.
Som conscients que tenim molta feina per davant, i m'agradaria recordar que el nostre local de Ciutat de Valls 14, és obert cada dijous a les 18:30 h per parlar de fiscalitat o del que vulgueu. A les xarxes anirem informant de les diferents sessions temàtiques que es duran a terme.
Comentaris (13)