C/2023 A3 Tsuchinshan ATLAS serà un dels cometes del segle

En el precedent article, fa 15 dies, vaig intentar donar algunes claus per saber si el cometa C/2023 A3 seria un dels cometes del segle. Us explicava que un dels moments crítics per saber el seu destí era el periheli del cometa, la seva màxima aproximació al Sol què va tenir lloc el passat 27 de setembre, en què podia quedar vaporitzat o trencar-se en diversos bocins. Un cop passat aquest punt crucial del viatge del cometa, ara es pot afirmar que el Tsuchinshan ATLAS ha sobreviscut sencer el seu tomb al Sol i llueix cada cop més brillant en la trajectòria que el porta ara al perigeu, el moment de màxima aproximació a la Terra, que tindrà lloc el 12 d’octubre.

C/2023 A3 observat el 28 de setembre per una de les webcams del lloc de construcció del ELT a Cerro Armazones (Xile) - Crèdit: ESO

Actualment i fins al 8 d’octubre, el cometa és observable a l’alba des d’Andorra, entre les 6.45 i les 7.45 del matí, en direcció a l’est. Malauradament, la seva proximitat al sol fa que estigui força baix en l’horitzó i doncs que només aparegui en els moments en què la llum del sol ja comença a il·luminar el cel, provocant que només la part més brillant sigui visible a ull nu. A partir del 8 d’octubre, començarà a aparèixer en el cel nocturn, just després de la posta de sol i és quan s’espera que sigui més brillant i també més visible, ja que anirà separant-se del Sol a mesura que passin els dies.

C/2023 A3 fotografiat el 24 de setembre des de San Pedro de Atacama (Xile) amb un CCD muntat sobre un telescopi de 110mm - Crèdit: Patrick Ditz, SAFGA

Un altre efecte, el «forward scattering» o dispersió endavant, també està millorant la seva visibilitat i ha incrementat notablement la seva lluminositat des del 28 de setembre. Aquest efecte el provoca el fet que el cometa està retroil·luminat pel Sol i quan es dirigeix cap a nosaltres aquesta llum està reflectida pels cristalls de gel i la pols del propi cometa que la dispersen cap a nosaltres, de manera que aparegui encara més brillant.

El Tsuchinshan ATLAS per un dron volant sobre Zacatecas (Mèxic) el 30 de setembre - Crèdit: Daniel Korona

Així doncs, el millor moment per observar C/2023 A3 Tsuchinshan ATLAS serà a partir del 9-10 d’octubre, just després de la posta del Sol, en direcció a l’Oest. El cometa estarà molt més separat de l’astre rei i hauria d’oferir un magnífic espectacle a partir de les 19h30. Si la meteorologia acompanya, a simple vista s’hauria de poder veure fàcilment el nucli i gran part de la cua del cometa. Amb una càmera fotogràfica i una exposició més llarga, s’hauria de poder capturar també la segona cua del cometa a més d’observar més detalls del nucli i de la cua principal.

Vista virtual generada per TheSkyLive.com del cel del 12 d'octubre a les 19h30 vist des d'Andorra, amb a la posició del cometa C/2023 A3

La incògnita que queda ara mateix és saber si C/2023 A3 esdevindrà prou brillant per ser visible fins i tot de dia. Això continua sent imprevisible, ja que com ja vaig explicar en el darrer article, els cometes són una capsa de sorpreses pel que fa al seu comportament. De totes maneres, i encara que només sigui en la foscor de la nit, serà una oportunitat única de veure’l, perquè el cometa no retornarà a voltar el Sol abans de 80.000 anys, si és que mai retorna. La seva velocitat i orbita podria portar-lo a escapar del nostre sistema solar i a ser un etern vagabund interestel·lar. Prepareu-vos doncs per gaudir d’un dels cometes del segle, esperant que en podem veure uns quants més en el futur.

Etiquetes: