El programa SUPORT A CASA d’AUTEA (Associació del trastorns de l’autisme d’Andorra) va obrir portes fa dos anys per donar suport a les famílies del país amb un o varis infants amb un diagnòstic de Trastorn de l’Espectre de l’Autisme a partir de 6 anys d’edat.
L’equip, que actualment compta amb 7 professionals especialitzats, treballa seguin el Model d’Atenció Centrada en la Família i l’Entorn Natural. En els últims anys, la comunitat científica internacional ha generat una evidència robusta d’aquesta metodologia, i és un dels principals tractaments recomanats en les guies clíniques internacionals. L’enfoc reconeix a totes les famílies, un paper actiu i central en el suport a l’aprenentatge i el desenvolupament del seu infant amb TEA. L’objectiu principal de la intervenció és l’apoderament i l’ampliació de les competències dels principals cuidadors, creant entorns de vida cada cop més competents i favorable al desenvolupament del infant amb necessitats específiques. Aquest model és inclusiu i ecològic ja que les sessions es desenvolupen al domicili familiar i en els seu entorn comunitari, i és un dels més eficients pel que fa la millora de la qualitat de vida, degut a la consistència, intensitat i persistència dels efectes que produeix en els membres de la família.
La intervenció es basa en uns principis ètics i metodològics molt ben definits, per exemple:
“Des d’Autea sabem que cada família és diferent, i és el professional qui s’adapta amb el màxim de respecte. El professional serà capaç d’individualitzar el programa per ajustar-lo al tipus de desenvolupament i personalitat de l’infant”
Els respecte dels valors, objectius i creences. La família es considera totalment capacitada per prendre les seves pròpies decisions, el professional que els atén a casa actua com a facilitador de l’accés a la informació i dels processos de resolució de problemes; la col·laboració entre el professional i els pares des de l’horitzontalitat. El professional és un expert en TEA i en el desenvolupament infantil, però els pares son experts en el seu propi infant, i unint els seus coneixement construeixen una intervenció eficient; L’enfoc facilitador. El professional es centra en identificar les competències, fortaleses i habilitats dels pares, mares i infants per poder potenciar-los i enriquir-los; L’enfortiment del vincle emocional entre els membres de la família, que es basa en donar suport a l’increment les interaccions positives i models de comunicació efectiva entre els pares i l’infant; Una alta intensitat que es recolza en l’ajustament de les rutines i estratègies de criança de la família, que interactua amb ell moltes hores i generen quotidianament moltes oportunitats d’aprenentatge; La flexibilitat en l’atenció a la família que inclou la flexibilitat en la ubicació de les visites d’intervenció, ja sigui a casa o en la comunitat, en l’horari que és consensua amb la família, i en la freqüència de les visites, especialment quan existeixen circumstàncies familiars estressants afegides com les dificultats econòmiques, problemes de salut, conflictes familiars i malaltia mental entre altres.
Des d’Autea sabem que cada família és diferent, i és el professional qui s’adapta amb el màxim de respecte. El professional serà capaç d’individualitzar el programa per ajustar-lo al tipus de desenvolupament i personalitat de l’infant, les activitats que els nens i els pares fan quan estan junts, dels coneixements dels pares, quina classe de valors la família sustenta, quines son les expectatives i necessitats de cada membre, la cultura i el grup social de referencia de la família, l’estil de vida, i molt més. En altres paraules el programa depèn de tantes variables que serà únic i totalment individualitzat per a cada cas.
A Autea, el programa SUPORT A CASA dona servei de setembre a juny, i observem que la demanda d’atenció s’incrementa exponencialment d’un període al següent, evidenciant la necessitat de poder desenvolupar la capacitat d’acollida del programa, actualment limitada a 17 famílies, i poder donar servei a tots aquells nuclis familiars amb un membre dins de l’espectre de l’autisme que ho necessitin.
Comentaris